MUMBAI: – Det er fantastisk å være tilbake. India er et nydelig land med flotte mennesker, og jeg hadde mange fine opplevelser her, sier kronprinsessen, som sammen med en venninne reiste rundt i det meste av India i to og en halv måned.

– Men det er stor forskjell på å være her som turist og å være på offisielt besøk, legger hun til.

Taj Mahal-besøk

Sist ble det ikke tid til å besøke Taj Mahal:

– Så det ser jeg virkelig fram til denne gangen, sier hun.

Visum-episoden på grensen mellom India og Nepal i 1996, fikk ingen store konsekvenser for de to jentene. De ble avvist ved grensen og tatt i forvaring i påvente av uttransportering, men etter få dager i nabolandet Nepal, kunne de returnere til India med gyldig visum. Slik ble det formulert i en pressemelding fra Slottet i 2003 da episoden ble slått stort opp i norsk presse.

Enorme forskjeller

Under oppholdet i Mumbai bor kronprinsparet på byens eldste og mest luksuriøse hotell, med utsikt mot sjøen og det berømte monumentet Gateway to India. Politiet sørger for at fattige tiggere blir fraktet bort fra området rundt hotellet. Men kronprinsparet unngår ikke å se fattigdommen når de transporteres fra sted til sted i bil, fortalte de under et møte med norsk presse onsdag..

FNs tusenårsmål, som kronprins Haakon er svært opptatt av, går nettopp ut på å redusere fattigdommen i verden.

– Men det ser ikke ut til å være lett i et land som India med sine 1,1 milliarder innbyggere. Det trengs store ressurser på mange områder innen helse og utdanning, og ikke minst å skaffe rent vann til de mange fattige. Men jeg har ingen fasit på hvordan det skal gjøres, sier kronprinsen.

Han mener imidlertid at landets myndigheter er veldig bevisste på problemene, og at det gjøres mye på dette området, samtidig som landet utvikler seg positivt på demokratisiden.

Spennende samarbeide

Kronprins Haakon synes det er spennende å se hva Norge og India kan få til når det gjelder samarbeide.

– Da mine foreldre besøkte landet for 20 år siden var det ingen næringslivsdelegasjon med. Nå har vi skiftet fokus fra utviklingshjelp til samarbeide på næringslivs— og kulturfronten, sier kronprinsen, som også peker på at India er et svært viktig land både i regionen og i verden.

Under første dag av kronprinsparets offisielle besøk i India ble det lagt vekt på både næringsliv og kultur. På programmet sto flere næringslivsseminarer og en norsk-indisk work shop innen film. Dagen ble avsluttet med konsert, der den unge artisten Marit Larsen var det store trekkplasteret. Det rocket skikkelig under lysekronene da Larsen og hennes band sang og spilte seg inn i kronprinsparets hjerter.

– Og da må jeg fortelle en søt historie. Da vi for noen dager siden var på en indonesisk restaurant og det ble kjent at vi var fra Norge, spurte kelneren om vi kjente til M2M, sier en smilende kronprinsesse.