Erkebiskop Tutu er i Tromsø i forbindelse med Verdens miljøverndag 3.-5. juni. Søndag skal han holde en økumenisk miljøgudstjeneste i Ishavskatedralen. Deretter er det prosesjon ned til sjøen, og seremoni for å velsigne havet.— Hva skulle vi gjort uten vann og hav? Ingenting. Vi hadde ikke eksistert, sier han til Aftenposten.

Desmond Tutu siterer Bibelen, der Gud ga mennesker råderett over skaperverket, og han ba oss ta spesielt godt vare på vannet.

Tutu er svært bekymret over den globale oppvarmingen. Han er glad for at verdens regjeringer innser at noe nå må gjøres.

— Om man har undertegnet Kyoto-protokollen eller ikke, så må man handle. Regjeringene må komme fram til nye og fornybare energikilder - og oppmuntre alle til å forbruke mindre av alt, sier Tutu.

— Vi mennesker må hver for oss gjøre noe. Behøver alle lysene stå på? Må vi kjøre til butikken? Behøver vi alle disse plastposene? Hvorfor ikke slå av dusjen mens vi såper oss inn? Lev enkelt, så kan andre overleve, sier han.

Bjørnøy er imponert over Tutu.

— For en mann! Det er flott at han bruker sin autoritet og innflytelse for rettferdighet og fred. De rike land er ansvarlige for at fattige nå rammes av tørke og havstigning. Jeg håper hele verden lytter til Desmond Tutu, sa hun etter en samtale med Tutu lørdag. (©NTB)