JOHANNESBURG, SØR-AFRIKA: Caster Semenya får beholde gullet hun vant på 800-meteren i friidretts-VM i Berlin i august. Det har IAAF bestemt.

Idrettsdepartementet i Sør-Afrika opplyser at Semenyas advokater har kommet til enighet med Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) om denne løsningen, selv om de kjønnstestene 18-åringen er underlagt fortsatt ikke er behandlet ferdig.

I avtalen som er inngått mellom Semenyas støttespillere og IAAF heter det at den sørafrikanske jenta også får beholde prispengene hun vant sammen med VM-gullet i Berlin, for det er ikke funnet bevis for at hun har gjort noe galt.

Det er også kommet til enighet om at de kjønnstestene Caster Semenya er underlagt skal behandles konfidensielt. Resultatet av disse testene skal aldri offentliggjøres, heter det i en uttalelse fra idrettsdepartementet i Sør-Afrika.

Det var etter at Semenya stormet i mål til et suverent VM-gull i Berlin at det ble stilt spørsmål om hennes kjønn, og hun ble pålagt å la seg kjønnsteste i løpet av sommeren. Fortsatt skal eksperter være i arbeid med å analysere testene.

Vil ikke bekrefte

IAAF vil ikke bekrefte de detaljene sørafrikanske myndigheter har gått ut med, men sier at den har akseptert avskjedssøknaden fra den sørafrikanske friidrettspresidenten Leonard Chuene som styremedlem i IAAF.

Det internasjonale forbundet sier også i en uttalelse at det er åpnet for undersøkelser rundt Chuenes og det sørafrikanske friidrettsforbundets behandling av Semenya-saken.

Etter at Chuene innrømmet å ha løyet da han påsto at Semenya ikke hadde vært underlagt kjønnstester før VM, ble både presidenten og Det sørafrikanske friidrettsforbundet utestengt av Sør-Afrikas olympiske komité.

Bestemmer selv

Nå sier idrettsdepartementet i Sør-Afrika at Semenya selv skal få bestemme over sin egen framtid som idrettsutøver, og idrettsministeren sier at uansett hva hun kommer fram til, så vil avgjørelsen hennes bli respektert.

Sørafrikanerne har også bedt IAAF beklage behandlingen av Semenya-saken, men IAAF føler ikke at organisasjonen har noe å be om unnskyldning for. I svaret IAAF har gitt sørafrikanerne heter det at IAAF ikke kan lastes for at detaljer rundt Semenya-saken er blitt offentlig kjent.

I september skrev den australske avisen Daily Telegraph, med henvisning til en ikke navngitt kilde, at Caster Semenya var hermafroditt med både mannlige og kvinnelige kjønnskarakteristika.

IAAF har ikke kommentert disse opplysningene.

I Sør-Afrika har både folk og offisielle myndigheter, helt opp på regjeringsplanet, reagert med sinne og frustrasjon over hvordan denne saken er behandlet fra både IAAF og det sørafrikanske friidrettsforbundets side.