— En del regnet med at de kom til å dø, de så rett og slett ikke for seg hvordan de skulle klare seg uten mobilen, forteller elevrådsleder Malene Hauan Jensen.

Elevrådsleder Malene Hauan Jensen, 10C: – En del regnet med at de kom til å dø uten mobil. Foto: Reidar Kollstad

Etter det vi forstår, skal alle de 185 elevene ha kommet fra de to mobilfrie fredagene de har opplevd så langt, med livet i behold. For noen sitter det ekstra langt inne å gi slipp.

— Enkelte påsto at de hadde glemt mobilen hjemme, og så satt visst noen av gutta i tiende og surfet på do. Litt komisk, og ganske desperat, sier Hauan Jensen.

Hver fredag morgen samles elevenes mobiltelefoner i kasser, låses inne, og deles ut når skoledagen er over. De andre dagene plasseres mobilene i et såkalt mobilhotell i timene, men elvene får tilgang til dem i friminuttene. Foto: Reidar Kollstad

Hele elevrådet, foreldreutvalget og personalet ved skolen er blitt enige om å prøve ut ordningen med én mobilfri dag i uka fram til jul. Gjennom en demokratisk prosess fikk alle si sitt, og elevene valgte fredagen.— Vi har litt færre timer da, forklarer Malene Hauan Jensen med et smil.

Forebygge digital mobbing

Elevrådslederen og rektor Øystein Dybesland er enige om hovedformålet med forsøket: Gjøre elevene bevisste på mobilvett og forebygge plaging via sosiale medier.

Rektor Øystein Dybesland vet at hevnen kan bli søt for de elevene som er imot mobilforbudet: siste fredag før jul må lærerne spille kanonballkamp mot vinner-elevene. – Jeg frykter det blir tiende vi møter, de er nok ganske motiverte for å slå oss. Foto: Reidar Kollstad

— Det har skjedd noen leie ting, sier Hauan Jensen. -Digital mobbing er det vi sliter aller mest med. Vi bruker mye tid og energi på å ordne opp i konflikter som har sin opprinnelse på ulike sosiale medier. Det er blitt vår tids arena for å ødelegge, sier Dybesland.

Hensikten er også at elevene skal kjenne på at det faktisk kan være helt ålreit å være uten mobilen en dag.

Å være uten mobiltelefon en hel skoledag er litt bra og litt kjedelig, synes disse elevene i åttende klasse. Bakerst f.v.: Sunniva Storum Strømli, Elise Steen, Alexandra Kodvåg og Tuva Hauan Jensen. Foran f.v.: Abdelrahman Jamal Ashour Abdelrahman, Marie Engmark, Johanne Strand og Mari Helene Skjervrak. Foto: Reidar Kollstad

— Vi ønsker ikke bare at de skal reflektere over egen bruk, men også stimulere dem til å snakke sammen ansikt til ansikt, og ikke bare på Facebook, sier rektor.

Johanne Strand, 8A: – Det er litt bra og litt kjedelig ikke å ha mobilen. Foto: Reidar Kollstad

Ifølge elevrådslederen er det akkurat det som har skjedd.— Jeg synes det skaper bedre samhold. Vi snakker mer med hverandre. Og så er det skikkelig god stemning i storefri, sier elevrådslederen.

Er mer sammen

For at de mobilløse elevene ikke skal på gå veggen av rastløshet, arrangeres det kanonballturnering midt på dagen.

— Å spille turnering er gøyere enn å være på mobilen, synes Johanne Strand, 8A.

Alexandra Kodvåg, 8A: – Uten mobilen er vi mer sammen, det er gøy. Foto: Reidar Kollstad

— Jeg savner å ha den i lomma, innrømmer Mari Helene Skjevrak, 8A.- Vi vant forrige fredag! Det var gøy, og så er det bra å ha noe annet å gjøre enn å være på mobilen. Det er gøy at vi er mer sammen, sier Alexandra Kodvåg, 8A.

Fullt så positive som jentene i åttende er ikke de guttene vi snakket med i niende og tiende. En tiendeklassing, vi lar ham få lov til å være anonym, forteller at han lurte seg unna forbudet ved å levere inn den gamle mobilen, mens han beholdt den nye. - Hele greia er teit, sier han.

Håvard Ugland, 9A: – Ville helst bestemt sjøl om jeg vil være på mobilen eller ikke. Foto: Reidar Kollstad

— Det hadde vært bedre om vi fikk velge selv hva vi skal gjøre i friminuttene, mener Håvard Ugland, 9A.Siste fredag før jul er det duket for det store oppgjøret i kanonball: Da møter vinnerne av elevslaget lærerlaget til duell. Rektor Dybesland har allerede begynt å psyke seg opp til kampen.

— Jeg frykter det blir tiende vi møter. De er nok ganske motiverte for å slå oss, humrer rektor.

Kanonballturneringen samler alle skolens elever til dyst, og får dem til å tenke på noe annet enn mobiltelefonen de ikke får lov til å bruke. Foto: Reidar Kollstad