Foto: Scanpix

Politikere forsvarer Mette-Marit

Kronprinsesse Mette-Marit får støtte fra flere politiske partier etter at hun ble kritisert for å involvere seg politisk i et rødgrønt bokprosjekt.

OSLO: Tidligere soussjef på slottet Carl Erik Grimstad sa torsdag til avisa Vårt Land at kongehuset driver valgkamp for Ap.

Grimstad er kritisk til at kongehuset har sagt ja til å delta i statsråd Anniken Huitfeldts (Ap) bokprosjekt «Skapsprengere», som ble utgitt tirsdag. Kronprinsesse Mette-Marit har skrevet forordet i boken.

Informasjonsrådgiver Ingunn E. Ulsten i KrF sier partiet ikke er av samme mening som Grimstad.

– Vi tolker ikke dette som noe innspill i valgkampen fra Mette-Marit og kongehuset, men ser det som deltakelse i en informasjonskampanje, sier Ulsten til VG Nett.

– Forbaska tull Heller ikke Høyre mener boka på noen måte fronter et partipolitisk prosjekt.

– Det er noe forbaska tull. Det er kjempebra at kongefamilien engasjerer seg i samfunnet, og jeg tror Mette-Marit ville kjempet for denne saken uansett hvilket parti som frontet den, sier stortingskandidat Torbjørn Røe Isaksen.

Venstre mener heller ikke at engasjementet til Mette-Marit er problematisk.

– Det er jo et partipolitisk prosjekt, men Mette-Marits engasjement er bredere enn som så. Hun må være forsiktig, men engasjementet hennes i denne saken står for seg selv, mener nestleder Trine Skei Grande i Venstre.

Frps kulturpolitiske talsmann Ulf Erik Knudsen skriver i en sms til VG Nett at partiet ikke ønsker å kommentere saken.

Prinsessebur Carl Erik Grimstad mener dette er en bok som støtter oppunder Arbeiderpartiet og Anniken Huitfeldts homoprosjekt bare en måned før valget.

Førstekandidat for SV i Aust-Agder Torbjørn Urfjell sier han ble utrolig provosert av utspillet til Grimstad.

– Man kan ikke låse Mette-Marit inne i et prinsessebur hvor hun ikke kan gjøre annet enn å smile og vinke. Dette er åpenbart ikke en partipolitisk sak, det er snakk om å stå opp for grunnleggende menneskerettigheter, sier Urfjell til VG Nett.

I boka forteller 17 kjendiser om hvordan det er å være ung og stå åpent fram som homofil. Boken er utgitt av barne— og likestillingsdepartementet i samarbeid med forlaget Aschehoug, og med statsråd Anniken Huitfeldt som redaktør.

I forordet skriver kronprinsesse Mette-Marit blant annet at kjærlighet mellom to mennesker av samme kjønn ikke skal være forbundet med skam. Hun skriver videre at hun håper boken vil skape diskusjon og refleksjon.

Grimstad legger til at han støtter hvert ord i kronprinsessens innlegg. Likevel synes han det er uforståelig at kongehuset har sagt ja til å delta i bokprosjektet fordi boken er et partipolitisk prosjekt. Store grupper i befolkningen deler ikke de rødgrønnes syn, påpeker han.