Allergier, overfølsomhet, religion eller dietter, det er mange som ikke kan spise pølsene eller kaken i bursdagen. Hvilke hensyn skal foreldre ta?

Foreldrene i foreldrepanelet (se faktaboks) er alle kjent med situasjoner som krever at det tas ekstra hensyn til enkeltpersoner, men opplever det sjelden som problematisk.

Tobarnsfar Roy Wiken mener det viktigste med bursdager må være å inkludere og samle barna.

— Så kan jo heller foreldrene sende med de spesielle pølsebrødene hvis det er nødvendig, mener han.

— Når noen har glutenallergi har jeg verdens beste unnskyldning for å lage kake av pose, for de kan også allergikerne ha. Det er helt topp, ler Mellingen.

- Hvis vi roser barna når de presterer, er det en risiko for at de kun tror de er verdifulle når de presterer – at vi elsker dem kun når de er dyktige. Les hvorfor

Lill Skoglunds erfaring er at foreldre til barn med spesielle behov, stort sett er flinke til å si fra.

GLUTENFRITT: - Sønnen min har en kompis med glutenallergi, og da lager jeg så klart en kake han også kan spise. Det er faktisk litt viktig for meg å lage noe alle kan ha når man først har invitert dem, sier Lill Skoglund. Foto: Illustrasjonsfoto NTB/ Scanpix

— Men av og til glemmes det. Hvis du har selskapet i et lokale og får høre at «han kan ikke spise pizza» idet bursdagen begynner, blir det en kjedelig situasjon for alle, sier Skoglund.Vanligvis synes hun det er hyggelig å tilrettelegge.

— Sønnen min har en kompis med glutenallergi, og da lager jeg så klart en kake han også kan spise. Det er faktisk litt viktig for meg å lage noe alle kan ha når man først har invitert dem, sier hun.

Innen rimelighetens grenser

Psykolog Egil Launes mener det bør tas hensyn til medisinske behov og ellers innenfor rimelighetens grenser. Samtidig mener han at det ikke kan forventes at de som inviterer skal ta hensyn til absolutt alt.

– Det finnes jo familier som for eksempel holder seg unna e-stoffer, men jeg synes det er urimelig å forvente at de som inviterer skal rydde unna alt godteri med e-stoffer. Da får heller disse foreldrene sende med en egen godteripose, sier psykologen.

Jeg synes det er urimelig å forvente at de som inviterer skal rydde unna alt godteri med e-stoffer. Psykolog Egil Launes

Bursdag ble klassefest

Macdonald i foreldrepanelet tar gjerne hensyn innenfor rimelighetens grenser, men sier det er mer problematisk når man inviterer og noen ikke dukker opp. Uten at man vet grunnen til det.

— Det kan jo være så mange årsaker, alt fra at de ikke vil, til at de kanskje ikke har råd, sier trebarnsmoren.

HENSYN: Psykolog Egil Launes mener det i barnebursdager bør tas hensyn til medisinske behov og ellers innenfor rimelighetens grenser. Foto: Cappelen Damm

Lill Skoglund forteller om ei jente i klassen til en av sønnene. Hun er Jehovas Vitne og får ikke delta i bursdager.— Sønnen min og noen kamerater ønsket å invitere alle i klassen til felles bursdagsfeiring. Men da mente sønnen min at det kunne bli leit for denne jenta som ikke fikk komme.

Etter noen diskusjonsrunder ble guttene og foreldrene deres enige om at de kunne tone ned bursdagsopplegget og heller invitere til klassefest. Da fikk jenta lov til å komme.

— Hun ble veldig takknemlig. Det var rørende å se hvor mye det betydde for henne å føle seg inkludert, forteller trebarnsmoren.

Kunne du gjort det samme?

Bursdagsbarnet vil ikke

Hvordan bursdager skal arrangeres og hvem som skal inviteres, er en gjenganger i mange klassemiljøer. Ofte lager foreldrene felles kjøreregler for dette.

For eksempel at alle av samme kjønn inviteres, så ingen holdes utenom. Men selv om foreldrene har bestemt det, er det ikke alle som er enige. Hva gjør man hvis det er noen i klassen som barnet ditt ikke vil ha i bursdagen?

– Hvis ikke alle får komme, får man nesten la være å ha bursdag på den måten. Det er ingen toleranse for å holde noen utenfor, mener Helle Ingeborg Mellingen.

Heller ikke Wiken vil akseptere det.

– Vi må forholde oss til det som er bestemt, selv om det kanskje var noen datteren min ikke ville ha invitert, sier han.

Hvis det har kommet så langt at noen virkelig mener at enkelte barn er ufordragelige, er det noe galt en plass. Lill Skoglund, trebarnsmor

Snakk om det ubehagelige

Hva med urokråkene som lager kvalm og som gjør at barnet ditt kanskje gruer seg til bursdagen sin, i stedet for å glede seg? Skal man da ta mer hensyn til disse, enn til bursdagsbarnet selv?

– Hvis det har kommet så langt at noen virkelig mener at enkelte barn er ufordragelige, er det noe galt en plass. Da burde man tatt tak i det tidligere. Vi må tørre å snakke om det som er vanskelig, og ikke sette merkelapp på barnet. Egentlig snakkes det for lite om sånt i dette fløyelssamfunnet, sier Skoglund bestemt.

– Det er sikkert veldig politisk korrekt å si det, men bursdagen varer jo bare et par timer, og da burde det være mulig å invitere alle uten at det blir et problem, mener Wiken.

Tobarnsmor Mellingen har erfart at bursdager av og til har kommet litt ut av kontroll, men at det som regel skyldes at det har vært for få voksne til stede. Hun mener foreldre må vise forståelse dersom barnet gruer seg til å invitere enkelte de opplever som bråkete eller kranglete, men samtidig forklarer at det ikke er noe alternativ å holde noen utenfor.

– Forsikre heller barnet om at dere voksne skal passe på at «Per ikke lugger». Bare sørg for å være nok voksne, så dere klarer å ha kontroll, råder hun.

Les barnepsykologens råd til foreldre med «Tweens» :

Det er lov å sende barnet hjem

Psykolog Egil Launes mener at alle skal inkluderes, men at det samtidig kan stilles noen krav til foreldrene.

– Eventuelle retningslinjer for bursdagsinvitasjoner må følges. Men det er fullt mulig å be foreldrene til denne urokråken barnet ditt egentlig ikke vil invitere, om å være med i bursdagen for å passe på.

Et annet alternativ er å sende barnet hjem.

– Jeg har vært på nippet til å gjøre det selv. Det var en som kalte kona mi «jæ … kjerring» da han sto i pølsekøen. Da fikk han valget mellom å dra hjem eller oppføre seg skikkelig. Det er helt ok å si ifra til foreldre på forhånd om at du sender barnet hjem, hvis ikke det oppfører seg, sier psykologen.Men i utgangspunktet er det kanskje nettopp urokråkene det er viktig å inkludere.

– Jeg mener foreldre har et ansvar for å legge til rette for et godt miljø i klassen, og ikke bare forvente at det ordnes av skolen alene. Ved å inkludere alle i bursdager, er det en måte foreldre kan gjøre noe positivt for klassemiljøet på.

Men å kjenne på følelsene av at det er noen barn man ikke liker, er lov.

– Følelser er ekte vare og de kan vi kjenne på, men spørsmålet er hvordan vi tar dem ut, sier Launes.

Riktig fokus på inkludering?

Lill Skoglund undres over at det alltid er bursdagene som skal favne så bredt, og få så stor oppmerksomhet.

– Hvorfor ble det egentlig sånn? Den ene dagen som bare er din, og så skal du være superinkluderende. Rundt bursdager blir det plutselig veldig mye snakk om at alle skal med, og så snakker vi mye mindre om inkludering i andre sammenhenger. Det er litt rart, mener hun.

– Vi må jo også tenke på at det heller ikke er alle som har anledning til å invitere så mange, sier Mellingen.

– Jeg er absolutt for å inkludere, men hele bursdagsopplegget blir liksom symbolet på inkludering. Kanskje vi hausser opp bursdagene litt for mye?, undrer Skoglund.

Hun etterlyser mer av det inkluderende fokuset andre dager i året.

– Jeg har sett flere eksempler på at noen barn aldri kommer i bursdager, selv om de er invitert. Og det er kjempetrist, for da går de glipp av noe sosialt viktig. Kanskje vi som foreldre burde fokusere på å inkludere også utover bare disse bursdagene?

cover oppvekst 8.JPG

Artikkelen er levert av månedsmagasinet Aftenposten Oppvekst. Foreldrepanelet har tidligere diskutert disse dilemmaene: