BRANN STADION (bt.no): — Det er en stolt dag, sier Brann-supporter og initiativtaker Gjert Moldestad like etter at siste regnbueflagg er hengt opp på Stadion.

Regnbueflaggene, som er blitt et symbol for kampen for homofiles rettigheter, skulle egentlig ha hengt i de korte flaggstengene ved hvert hjørne av gressmatten på Brann Stadion mot Nest-Sotra 16. mai. Men da nektet Norges Fotballforbund (NFF) Brann å henge opp flaggene, og henviste til at Fifa ikke tillater politiske og religiøse markeringer på spillebanen.

Problemet var bare at regnbuecornerflagg er helt greit for Fifa. NFF innrømmet siden at de ikke hadde oppdatert sitt eget regelverk i takt med det internasjonale forbundets regelverk. De trakk forbudet, etter en lengre debatt hvor Brann og deres supportere har vært foregangsfigurer.

— Veldig fint initiativ

Mandag ettermiddag, kun timer før avspark mot Follo, kunne Brann endelig henge opp de omdiskuterte flaggene på flaggstengene i de hjørnene.

— Jeg synes det er et veldig fint initiativ. Fotballen har hengt etter når det gjelder arbeidet mot homofobi, derfor er jeg veldig glad for at vi kan være en del av den, sier Brann-kaptein Erlend Hanstveit, som hang opp ett av flaggene.

Konstituert daglig leder i Brann, Vibeke Johannesen, (til høyre) og fungerende daglig leder i Raftostiftelsen Solveig Moldrheim sammen med Erlend Hanstveit. Foto: Ørjan Deisz

Det gjorde også Branns daglige leder, Vibeke Johannesen, som også uttrykte stolthet mens flaggene vaiet i den sure juni-vinden.— Fordi klubben får så mye oppmerksomhet, har den også en viktig stemme. Det er viktig at vi bruker den stemmen til å vise at fotball er for alle. At vi gjør det på denne måten, gjør meg stolt. Og jeg håper det også gjør alle i og rundt klubben stolte, sier Johannesen.

Tung prosess

Gjert Moldestad og Morten Myksvoll har vært Brann-supporternes ansikter utad i denne saken. De fikk æren av å henge opp det første flagget.

— Endelig får vi plass flaggene som representerer at fotballen skal være for alle. Tribunene skal være frie for hets og alle på laget skal få være akkurat den de vil. Det er en flott ting som blir markert, sier Moldestad.

Gjert Moldestad og Solveig Moldrheim i Raftostiftelsen sammen på Brann stadion. Foto: Ørjan Deisz

Han beskriver prosessen for å få hengt opp flaggene som vanskelig.— Det har vært vanskeligere enn man skulle tro var nødvendig. Det virker som om alle er enig i at dette er en viktig sak, men så har man kanskje vært uenig om hvordan regelverket skal tolkes, sier han, og legger til:

— Vi har tydelig argumentert for gode årsaker for å gjøre dette, og når Brann også ønsket å være med, så var det jo bare tåpelig at fotballforbundet skulle fortelle dem hva de kunne gjøre på Brann Stadion og ikke.

— Alle er velkomne

Den siste som fikk henge opp et flagg var Solveig Moldrheim, fungerende leder i Raftostiftelsen.

Etter at raftoprisvinner Frank Mugisha, som er en forkjemper for homofile minoriteter i Uganda, oppfordret afrikanske kirkeledere og fotballspillere til å hive seg på debatten, startet stiftelsen kampanjen #tacklehomophobia, hvor fotballspillere markerer avstand fra homofobi.

Den startet i Brann og har nå spredd seg til fotballag over hele Norge, og også i Danmark.

— Det er utrolig kjekt at Brann og Brann-supporterne har tatt saken mot homofobi på alvor, og det symboliserer regnbueflaggene, sier Moldrheim.

Moldestad mener det bare skulle mangle. Fotballen har nok av utfordringer med homofobi fra før.

— Det er en grunn til at ingen har turt å stå frem som homofile i norsk herrefotball. Det er knapt noen i verden som har turt å stå frem med det. De har uttalt at de gjerne har vært redd for ikke å høre hjemme i fotballen, men dette er et klart signal om at alle er velkomne. Også på tribunen.