Han var en skygge av seg selv gjennom hele kampen. Men i straffesparkkonkurransen ble Cristiano Ronaldo den store helten.

Da Juanfran bommet på Atléticos femte straffe, hadde Ronaldo muligheten til å avgjøre. Den portugisiske stjernen satte ballen sikkert i mål.

Han kastet av seg drakten mens han mottok hyllesten fra fansen sammen med resten av Real Madrid-spillerne.

FINALEHELTEN: Cristiano Ronaldo avgjorde Champions League-finalen mot Atlético Madrid. Foto: NTB scanpix

– Straffesparkkonkurranse er alltid et lotteri, man vet aldri hva som kommer til å skje. Men vi viste at vi hadde mer erfaring og scoret på samtlige straffer. Det er en fantastisk kveld for oss, sa Ronaldo til BT Sport ute på gressteppet på mektige San Siro.

• Se Ronaldos straffescoring øverst i saken!

Definerende øyeblikk

Det var et definerende øyeblikk Ronaldo har manglet. Han har sammen med Lionel Messi vært verdens beste spiller i en årrekke, men aldri før har han hatt et lignende avgjørende øyeblikk i de aller største kampene.

Øyeblikket kom i Ronaldos fjerde Champions League-finale. I den første i 2008 var han med på seier med Manchester United, men han bommet i straffekonken. Mot Barcelona året etterpå ble det tap. Og ifinalen mot Atlético for to år siden scoret han 4-1-målet da seieren allerede var sikret. Men på San Siro lørdag kveld kveld var det ingen tvil: Ronaldo kunne juble som den store helten.

— Jeg hadde en visjon og så at jeg ville score det avgjørende målet, så jeg ba Zidane om å få ta den femte straffen, sa Ronaldo.

Se hele straffesparkkonkurransen her

Real Madrid er dermed Champions League-mestere for ellevte gang, og Zinedine Zidane har fått sitt første trofé som Real Madrid-manager.

— For en utrolig følelse. Det var vanskelig, men vi viste vår styrke, sier Gareth Bale.

— Dette trofeet tilhører Real Madrid. Det er derfor vi er verdens beste klubb, konstaterer Luka Modric.

For byrival Atlético Madrid ble det heller ikke i tredje finaleforsøk triumf i den europeiske storturneringen.

Mot Bayern München i 1974 ble de stoppet av en scoring få sekunder før ekstraomgangenes slutt. Mot Real Madrid for to år siden ledet de helt frem til det var spilt 92.48 minutter. Lørdag kveld var de nærmere den store Champions League-drømmen enn noensinne.

— Jeg kunne ikke gi supporterne det de ville ha. Det er det som gjør mest vondt. Det laget som vinner fortjener alltid å vinne. Jeg tror ikke på urettferdighet eller unnskyldninger, sier Atlético-manager Diego Simeone.

Det var en forrykende finale som ble avsluttet på mest mulig dramatisk vis med straffesparkkonkurranse.

For etter 1–1 etter 90 minutter, måtte det ekstraomganger til for å skille de to Madrid-lagene. Med enormt mye på spill, kramper på spillere i begge lag, flere slet faktisk med å bevege beina, nerver og drama, endte de 30 minuttene uten scoringer.

Real Madrid-spillerne jubler vilt etter at finaleseieren er et faktum. Foto: NTB scanpix

Atlético var ikke til å kjenne igjen

En enorm intensitet og vilje. En forsvarsmur som nådeløst forsyner seg av de sjansene som byr seg fremover. Det er disse stikkordene som har definert Atlético Madrid. Storheter som Barcelona og Bayern München var blant ofrene på Atléticos ferd mot finale.

Men i første omgang på San Siro var ikke Atlético helt til å kjenne igjen. Presset var ikke like ekstremt og Real Madrid fikk rom de ikke er vant med å få mot byrivalen.

Allerede etter fem minutter var Real Madrid uhyre nær scoring. Et frispark fra Gareth Bale ble slått knallhardt inn i feltet. Fra to meters hold fikk plutselig midtbanesliteren Casemiro en alle tiders mulighet, men avslutningen gikk rett på Jan Oblak i Atlético-målet.

Ramos scoret igjen

Atlético-fansen bak målet kunne puste lettet ut, men etter snaue ti minutter senere ble lettelse erstattet med fortvilelse. Et nytt frispark, denne gang fra Toni Kroos, ble slått hardt inn i feltet. Bale stusset videre, og der, mellom Atlético-forsvaret og Oblak, dukket Ramos opp. Med kveldens lengste tå fikk han så vidt pirket ballen forbi Oblak og i mål.

TV-bildene viste at Ramos marginalt sto i offside, men det var det ingen i hvitt som brydde seg om. Få spillere symboliserer dette Real Madrid-laget som Ramos. Foran Atlético-fansen slapp kapteinen nå ut et jubelbrøl betegnende for hvor mye denne kampen betyr.

For Atlético må jubelbrølet ha gitt vonde assosiasjoner til den mail-kvelden i Lisboa i 2014. Da så drømmen om Champions League-triumf ut til å bli oppfylt for Atlético, men da kampklokken viste 92 minutter og 48 sekunder headet Ramos inn utligningen som sikret ekstraomganger. I ekstraomgangene da var mannen bak den målgivende pasningen her, Bale, blant målscorerne som sikret Real Madrid seier.

Atlético Madrid har holdt nullen i smått utrolige 34 kamper denne sesongen, men nå lå de under allerede. Og i resten av omgangen var de egentlig aldri i nærheten av å sette Real Madrid-keeper Keylor Navas på alvorlige prøver.

Sergio Ramos slipper løs et jubelbrøl etter å ha sendt Real Madrid i ledelsen. Gareth Bale feirer i bakgrunnen. Foto: NTB scanpix

Straffemiss

Diego Simeone kan ikke ha vært fornøyd med hva han så, og etter pausen var det et helt annet Atlético-lag som entret banen. Nærmest umiddelbart fikk Atlético en vei inn igjen i kampen. Fernando Torres ble felt av Pepe etter en smart bevegelse. Dommer Mark Clattenburg pekte på straffemerket.

Antoine Griezmann gjorde seg klar for å ta straffesparket. Franskmannen har med sine 32 scoringer i alle turneringer vært en åpenbaring denne sesongen. Her kunne han krone en fantastisk sesong med mål i en av de aller største kampene fotballen har å by på. Ballen forlot foten hans, hele San Siro holdt pusten, men ballen smelte i tverrliggeren.

Atlético Madrid lot seg imidlertid ikke knekke av straffemissen. Intensiteten var tilbake, det lyste vilje og revansjelyst av spillerne i rødhvite drakter.

Straffesparket fra Antoine Griezmann gikk i tverrliggeren. Foto: NTB scanpix

Atlético slo tilbake

Stefan Savic og Saul Niguez hadde store muligheter til å sette inn den etterlengtede utligningen. Atlético satset stadig mer offensivt, og Real Madrid fikk rom å utnytte. Men heller ikke stjernetrioen Karim Benzema, Cristiano Ronaldo eller Bale greide å omsette store sjanser i scoring.

I stedet var det Atlético som utlignet. Juanfran kom sprintende ned langs høyresiden og sendte ballen inn foran mål på volley. Yannick Carrasco, som ble byttet inn ved pause, kronet et glitrende angrep med å sette inn 1-1-scoringen.

Nå var det Atlético Madrid som hadde kommet tilbake og sikret ekstraomganger med en sen scoring.

I ekstraomgangene greide ingen av lagene å score, og det hele ble dermed avgjort med straffesparkkonkurranse.

Der trakk Real Madrid det lengste strået. Cristiano Ronaldo ble den store helten.

PS: Nå blir det storfint besøk på Lerkendal i august: Real Madrid møter Europaliga-vinner Sevilla i Supercupen.

Yannick Carrascos scoring sikret ekstraomganger for Atlético Madrid. Foto: NTB scanpix