VAL SENALES (Aftenposten.no): — Det er ikke alt som er lurt å si, forteller 51-åringen, som gjorde en blemme da han var sjef for de canadiske langrennsløperne. Det lærte han mye av.

-Jeg gikk i baret. Hvis du har nye ideer er det lett å gå i fella. Når du skal fortelle at «vi skal begynne å trene på denne måten» og noen spør hvorfor - må du aldri svare: Fordi vi gjør det slik i Norge.

Akkurat det var svaret til moldenseren, og det falt ikke i god jord.

— Da får man egentlig mindre autoritet enn man bør ha. Det er mye bedre å svare at «fordi dette har jeg veldig god erfaring med». Da sier du egentlig det samme, bare på en annen måte.

God erfaring

Arild Monsen, tidligere landslagsløper og verdensmester i stafett fra 1985, har lært mye av å ha ansvaret for langrennsløpere fra andre nasjoner. Det ble bare ett år i Canada, men det ble fire i Sverige før han kom hjem etter fjorårssesongen.

— I Canada lærte jeg at man må være åpen for andre lands kulturer og ikke nedvurdere deres filosofier.

- Måtte du dra etter én sesong?

-Jeg fikk kjempegode resultater i Canada, men fikk uten forvarsel beskjed om at det ikke ble noe mer. Jeg fulgte ikke den kanadiske treningsfilosofien og de følte det var vanskelig å ha en utlending.

Humør er viktig

Arild Monsen sier likevel at det har vært lærerike år i utlandet.

— Selv om du bare skal over grensen til Sverige, er det en annen kultur. Det som er spesielt er å se hvordan ord i Norge ikke fungerer i Sverige. Det kan være treningsinnhold og mengde, og måten du forkynner ditt budskap på.

Nye impulser

Norges nye sprinttrener, som overtok etter Ulf Morten Aune, får gode skussmål av sprinterne. Han har løftet dem på mange måter.

-Jeg prøver bare å være meg selv overfor laget. Det sosiale er veldig viktig for meg. Jeg er nok litt annerledes enn andre trenere der. Det som også har preget meg er at jeg jobber med unge mennesker, og da blir man ung i hode. Mange får bakoversveis over måten jeg fleiper på, men det er viktig å ha humør i gruppa.

Monsen vet hva det vil si å satse langrenn. Han var på landslaget i perioden 1982–1990 og deltok i tre VM.

Pål Gunnar Mikkelsplass, som også er i Val Senales som trener i den norske langrennstroppen, var på laget da det ble stafett-gull i Seefeld for snart 19 år siden.

Karrieren som startet som smører for Norge fra 1993 til 1997 førte til trenerjobb fra 2006, de to første årene som leder i Team Trøndelag.

— Det er fint å ha vært forskjellige steder og høstet mye erfaring, sier Monsen.

Han snakker med tyngde når de norske sprinterne hører på.