Pål Kammen (24) og Ruben Villarroel (21) fra Trondheim bruker påsken på å kjempe om over 100.000 kroner i en dataspillturnering i København. Laget til de to trønderne er i ferd med å slå igjennom i verdenstoppen.

Langfredag suste Kammen og Villarroel gjennom den første kampen i gruppespillet.

Overkjøring

— Vi er det laget som har høyest seed så vi møtte de med lavest seed først. Det var et lag vi burde slå og det ble en god start på dagen, sier Pål Kammen til adressa.no.

De to konkurrerer i Counter-Strike: Global Offensive (CSGO) som er et førstepersons skytespill hvor konkurransene utkjempes med fem personer på hvert lag.

Kammen og Ruben Villarroel deltar sammen to andre nordmenn og en svenske i laget LGB eSports. I gruppespillets første kamp kjørte de over et lag fra Island. Litt senere på ettermiddagen står de overfor motstand fra Spania og Danmark.

Med seier i en av de to matchene går de to trønderne videre i turneringen hvor flere av verdens beste lag deltar.

Vil ha topp tre

Førstepremien i konkurransen som heter Copenhagen Games, er på 14.000 Euro, eller over 120.000 norske kroner.

— Målet er å bli blant de tre beste. Det er vanskelig, men vi har troen på at vi kan greie det, sier Kammen.

Pål Kammen jobber på SFO på Steindal barneskole i Trondheim, og studerer barnevernspedagogikk. Studiene har han tatt permisjon fra for å satse på å bli blant de beste i verden i CSGO.

Ruben Villarroel lever allerede av hobbyen. Han bor i Danmark og betaler regningene sine ved hjelp av inntekter fra streaming. Mens 21-åringen spiller kan hundrevis av publikummere følge ham ved hjelp av tjenesten Twitch. Det gir reklameinntekter som går rett til 21-åringen.

Voldsom publikumsoppslutning under en esportturnering i midten av mars. Ruben Villarroel og Pål Kammen deltok, men ble slått ut i gruppespillet. Foto: ESL / HELENA KRISTIANSSON

Gullalder for esport

Elektronisk sport (esport) har eksistert siden rundt år 2000. De siste to-tre årene har esport opplevd en eventyrlig vekst, godt hjulpet av streamingteknologi og en generell digitalisering av samfunnet.

— Esport er inne gullalderen nå. Vi er i ferd med å bli vant med å se fulle stadioner rundt om i verden med millioner som følger med på nettet, sier Michal Blicharz i organisasjonen ESL som står bak noen av de største konkurransene i verden.

I midten av mars røyk Kammen og Villarroel ut av en ESL-turnering i Polen. Turneringen hadde over en million samtidige seere, ifølge Blicharz. Samlet premiepott for esportkonkurranser i 2014 var på flere titalls millioner dollar.

I februar kunngjorde TV 2 at kanalen skulle satse på norsk esport. Trøndernes LGB esport er regnet som det beste norske laget.