Meglingen mellom NISO og NHO idrett hadde frist til midnatt, men selv etter fem timer overtid ble ikke partene enige.

Nå skal 95 spillere i ni forskjellige klubber i eliteserien ut i streik, den andre av sitt slag her i landet.

Spillerne kommer ikke til å møte opp på trening idag, opplyser Niso. Spillerorganisasjonen hevder de møtte liten vilje fra sin motpart.

– Gjennomgående opplevde vi at klubbene viste liten vilje til å forplikte seg på krav fra våre medlemmer. Det er ikke riktig som motparten hevder, at bruddet utelukkende skyldes utstyr, sier NISOs forbundsleder Joachim Walltin til organisasjonens hjemmeside.

Bjørn Tangnes, daglig leder for NHO idrett sier partene er langt unna hverandre.

— Når det gjelder denne siden av det, så står vi så langt unna hverandre som det går an å komme. Dette ser ut til å være svært viktig for Niso og for arbeidsgiversiden så er dette umulig å være med på i nåværende form, sier Tangnes til TV2

Les også:

Eliteserierunden i fare

Totalt blir 95 eliteseriespillere tatt ut i streik. Alt tyder på at den 9. serierunden avlyses.

Også i 2002 var norske fotballspillere i streik, i 40 timer, etter uenighet om tariffoppgjøret. Den gang valgte Norges Fotballforbund å avlyse hele serierunden i de øverste divisjonene.

Bare én av helgens kamper kunne i teorien blitt spilt.

– Ni klubber er truffet av streiken, åtte som er medlem av NHO og én klubb som har en direkte avtale med NISO. Det er bare én kamp hvor ingen av lagene er berørt av streiken, forteller Walltin.

Følgende ni klubber har spillere som tas ut i streik fra fredag: Brann, Fredrikstad (ikke NHO-medlem), Molde, Sogndal, Start, Tromsø, Viking, Vålerenga og Aalesund.

Walltin opplyser videre at streiken foreløpig ikke vil få konsekvenser for 1. divisjon.

Uenighet om utstyr

I første omgang betyr streiken at de berørte spillerne ikke kan trene organisert med sine klubber. Blant spillernes viktigste krav var retten til selv å velge eget arbeidsutstyr.

– Det har vært mye uenighet mellom klubber og spillere når det gjelder utstyr. Spillere som er misfornøyde med produkt som keeperhansker og fotballsko må likevel bruke utstyret. Slik er det ikke i andre land i Europa, og det burde heller ikke være slik i Norge, sier NISO-lederen

De norske spillerne får støtte fra italiaproff John Arne Riise. Han har aldri spilt i eliteserien, men kan fra sin erfaring i Monaco, Liverpool og Roma lett forstå spillernes utfordringer når det kommer til utstyr.

– Sko er spillernes viktigste arbeidsutstyr, og det er en selvfølge at spillerne får velge sko selv. Vi henger etter resten av Europa på dette området. Fritt skovalg burde vært innført for lenge siden, sier Riise til Niso.no.

Disse klubbene er tatt ut i streik:

— Brann

— Vålerenga

— Aalesund

— Viking

— Start

— Molde

— Sogndal

— Tromsø

— Fredrikstad (ikke medlem av NHO Idrett, men NISOs medlemmer i Fredrikstad er også tatt ut i streik.)

NISOs liste over utgangskrav til forhandlingene med NHO Idrett:

  • Standardkontrakt: Klubbenes mulighet til å si opp spillere må reguleres og begrenses gjennom overenskomsten. NISO krever at standardkontrakter i håndball, fotball og ishockey endres.

  • Personlige reklamekontrakter: Spillerne skal gis rett til å inngå personlige reklamekontrakter som ikke er i konflikt med klubbens eksisterende sponsorer. Forutsetter skriftlig samtykke fra klubb.

  • Utstyr: Spillerne skal selv få velge det arbeidsutstyret de ønsker å bruke.

  • Ferie/terminliste: NISO krever på vegne av spillerne minimum sju dager sammenhengende ferie i sesong. Siste kamp før ferien skal også fastsettes minimum tre måneder før ferieavvikling.

  • Stillingsprosent: Spillere som utfører likt arbeid i den enkelte klubb, skal være ansatt i lik stillingsprosent. Det skal være samsvar mellom stillingsprosent og faktisk arbeidstid.

  • Standard matchball: Innføring av standard matchball i fotball og håndball.

  • Utdanning: Presisere viktigheten av utdanning i overenskomst, og at det skal tilrettelegges for dette i den enkelte klubb (uten at det går på bekostning av spillernes arbeid).