OSLO: – Den sikreste måten å støtte de rumenske tiggerne på, er å gi dem penger i koppen. Pengene går til familiene deres og til å forbedre husene deres. Vi kan også støtte hjelpeorganisasjoner i Romania, som

Ada Ingrid Engebrigtsen Foto: NOVA

Frelsesarmeen, sier sosialantropolog Ada Ingrid Engebrigtsen, forsker ved NOVA, Norges største samfunnsvitenskapelige forskningsinstitutt. Hun har drevet feltarbeid i Romania, og har også arbeidet ti år med norske sigøynere.

KOMMER FLERE.

– Men hvis vi gir dem penger i koppen, kommer det ikke da enda flere tiggere til Norge?

– Det gjør det, sier Engebrigtsen, som tipper at tiggerne i Norge tjener mellom 200 og 300 kroner dagen.

Fædrelandsvennen 5. november i år.

LØNNER SEG.

Hun forteller at det ikke er de aller fattigste sigøynerne som kommer til Norge.– Romfolk kommer til Norge for å tigge og jobbe svart, og det er sikkert noen som stjeler også. Men det lønner å være i Norge, for ellers hadde de jo ikke kommet, sier forskeren.

IKKE KRIMINALITET.

– Er tigging organisert kriminalitet?

– Jeg tror ikke det er mange kriminelle bakmenn. Det kommer store familiegrupper og vennenettverk til Norge, og disse er sannsynligvis organiserte. Mange tiggere har vært i Norge i sju-åtte år. De pendler mellom Norge og Romania. De er hjemme for å være sammen med ungene, unger som kanskje har det verre i Romania enn under ei

Fædrelandsvennen 7. november i år.

bro i Kristiansand. I husene deres er det verken innlagt vann, og det kan bo 14 personer på ett rom, sier Engebrigtsen.

SKUFFEDE HJELPERE.

– Ei gravid romkvinne i Kristiansand blir nå hjulpet hjem til Romania. Hva synes du om det?

– Nå mister hun jo sjansen til å tjene litt penger. Hun kommer nok tilbake. Det er flott at folk engasjerer seg, men det må ligge innsikt bak engasjementet, ikke bare god vilje. Mange som hjelper blir ofte skuffet.

– Hvorfor blir de skuffet?

– Noen tiggere kan bli storforlangende, og det kan bli mange konflikter når de ikke lever opp til hjelpernes

Fædrelandsvennen 11. november i år.

forventninger, påpeker Engebrigtsen.

TIDLIGERE SLAVER.

Forskeren forteller at romfolk og andre sigøynere var slaver i Romania fra 1200-tallet fram til 1880-årene, og at de fortsatt diskrimineres.

– Dette kan langt på vei forklare den spesielle levemåten og situasjonen dere. De færreste har utdannelse, og mange er analfabeter. De tigger fordi det ikke er andre muligheter for dem. Jeg har imidlertid foreslått at det kan opprettes enkle jobber for dem som vasking, gatefeiing og lignende, men det er mange kompliserende sider ved det også, sier Engebrigtsen. Ifølge forskeren er det både romfolk og sigøynere, samt etniske rumenere, blant tiggerne i Norge.

– Noen er kriminelle, andre ikke

Geir Ellefsen Foto: Politiet

– I avhør har noen tiggere fortalt oss at de har fått dekket reisen til Norge, og at de sender penger til hjemlandet. I tillegg blir de blir ofte hentet og kjørt til ulike poster i Oslo når de skal tigge. Utover det kan vi ikke si at tiggernes aktivitet er organisert, sier politioverbetjent Geir Ellefsen, ved etterretning og vinningsavsnittet ved Majorstua politistasjon, på spørsmålet om han vet om kriminelle nettverk står bak tiggingen i Norge.

– Politiet har ikke dekning for si å om tiggerne er kriminelle eller ikke. Dette er ikke svart hvitt. Vi har eksempler på tiggere som har vært i Norge gjennom en årrekke, uten å bli pågrepet for noe kriminelt. Andre har blitt pågrepet for kriminelle handlinger, alt fra grove tyverier fra enkeltpersoner til butikktyverier og annen form for vinningskriminalitet, fortsetter han. Ellefsen forteller for øvrig at tiggere i Oslo bor i telt, under presenninger, i leide leiligheter og i nedlagte hus.

– Vet ikke om tigging er organisert kriminalitet

– Om det finnes bakmenn eller om tiggingen er organisert, det kan jeg ikke svare på. Jeg kan heller ikke si om tigging handler om organisert kriminalitet, sier Vidar Svendsen, politibetjent ved allmennavsnittet ved Kristiansand politistasjon.

– Det jeg kan si, det er at kvinner og barn ofte har blitt fraktet med biler til sentrum av Kristiansand for å tigge der, opplyser Svendsen.

– I hvor stor grad begår tiggere kriminalitet?

– Jeg kan ikke si at de er mer belastet enn andre. Vi hadde nylig en stygg voldtektssak i Kristiansand, videre hadde vi knivstikking i høst og vi har hatt noen tyverisaker innimellom. Når det gjelder tilbakemeldinger fra publikum, så har vi fått meldinger om pågående tigging, sier politibetjenten.