BODØ/OSLO: – Det er ikke observert aske ved norskekysten, men fordi situasjonen ennå er uavklart stenges luftrommet fra Namsos og nordover for trafikk, sier pressesjef Sindre Ånonsen i Avinor til NTB.

Det er usikkert hvor lenge luftrommet vil være stengt. Avinor henter nå inn ekspertanalyser fra London.

– De reisende må henvende seg til flyselskapene for å få informasjon, sier Ånonsen.

Hardt rammet

Widerøe måtte onsdag kveld kansellere en rekke avganger som føle av vulkanasken.

– Vi er vant til å takle dårlig vær, men vulkanaske er en ny utfordring som ikke har vært utsatt for før, sier kommunikasjonsdirektør Richard Kongsteien i Widerøe til Reiselivsavisen.no.

Han forteller at hele 22 flyavganger måtte kanselleres onsdag, og at selskapet jobber på spreng med å finne alternativ transport for de reisende.

– Vi jobber med alle type løsninger nå. Noen settes på tog, andre tilbys buss, taxi og båt. Noen må nok også belage seg på overnatting på hotell, men vi forsøker å få passasjerene fram, tross problemene, sier han.

Høyt oppe

Askeskyene fra vulkanutbruddet er observert helt opp i 11 kilometers høyde, og sprer seg raskt. Satellittbilder viser at den vulkanske aksen vil spre seg nedover mot Vestlandet i løpet av natten, og i 12-tiden torsdag vil den dekke store deler av luftrommet over Norge.

Ånonsen sier at det er for tidlig å si om det kan bli aktuelt å stenge luftrommet også lenger sør enn Namsos.

– Vi vurderer situasjonen fortløpende, sier han.

Overvåker

Meteorologisk institutt overvåker kontinuerlig forholdene i luftrommet.

– Vanligvis gjelder det faren for ising og turbulens. Nå er vi ekstra på vakt etter vulkansk aske, og har vært i kontakt med flygeledersentralen på Røyken, Gardermoen og med Forsvaret, sier statsmeteorolog Rita Moi ved Meteorologisk institutt til NTB.

Områdesjef Jens Petter Duestad i Avinor sier til Nettavisen at støvet i askeskyene er ekstremt fint.

– Det har en slipeeffekt og kan trenge inn i flyene der det tar inn luft og derfra inn i instrumentene. I verste fall kan det bygge seg opp i motoren, sier han.

Det nye vulkanutbruddet ved isbreen Eyjafjallajökull på Island er det andre i området på under en måned. Mellom 700 og 800 mennesker er evakuert fra hjemmene sine, men det er ikke meldt om skader.