TRUET: Sju personer pågrepet mistenkt for å planlegge drap på den svenske tegneren Lars Vilks. Bildet er tatt da Vilks deltok på Protestfestivalen i 2008. (Foto: Tore-André Baardsen)

SVERIGE: I 2007 laget Lars Vilks en tegning av profeten Muhammed som hund. Siden den tid har Vilks levd med drapstrusler. Tegningen ble første gang publisert i Nerikas Allehanda i 2007, noe som førte til at Al-Qaida satte en pris på hodet til Vilks og avisens sjefsredaktør.I går kom det frem at sju personer var pågrepet mistenkt for å planlegge drap på Vilks. Og i dag trykker avisene Expressen, Dagens Nyheter og Sydsvenskan Vilks tegning, ifølge VG.

— Expressen publiserer tegningen som et standpunkt for ytringsfriheten. Også det som er kontroversielt må jo kunne offentliggjøres, skriver Expressens sjefredaktør Thomas Mattson.

«En trussel mot ham (Lars Vilks) er i forlengelsen en trussel mot alle svensker», skriver Dagens Nyheter på lederplass.

Sydsvenska Dagbladet har også publisert tegningen, noe de også har gjort ved tidligere omtaler av trusler mot Vilks.

— Dette er en normal journalistisk vurdering. Tegningen er relevant i forhold til saken, og vi mener at våre lesere må få se den slik at de kan danne seg et bilde om hva dette dreier seg om, sier sjefsredaktør Daniel Sandström i Sydsvenska Dagbladet til VG Nett.

Redaktøren har i morgentimene onsdag fått haugevis av telefoner fra andre journalister som ber ham forklare hvorfor han har publisert tegningen. Selv mener han det ikke er spørsmålet om hvorfor han har publisert tegningen som er det viktigste.

— Jeg mener det er mer interessant å ringe til de redaksjonene som ikke har valgt å publisere tegningen og spørre hvorfor de ikke har gjort det, sier Sandstrøm.

I 2008 gjorde fvntv et intervju med Lars Vliks i forbindelse med at han deltok på Protestfestivalen. Intervjuet kan du se i videovinduet i toppen av saken.