Forskerne dro tirsdag fra Norge. De skal være i to måneder på Fimbulisen i Dronning Maud Land og blogge underveis. Oppholdet skjer i regi av et nytt klimaprosjekt som heter ICE RISES. De norske forskerne skal gjennomføre målinger på det som kalles iskoller (ice rises på engelsk).

Isbreer på kanten av innlandsisen i Antarktis renner som elver i sakte film mot kysten. Der hvor isbreene når havet, begynner isen å flyte på isbreen som ligger under. Den flytende isen kan være flere hundre meter tykk og kalles isbrem. Den trykker mot isbreen og hindrer mer is fra å strømme ut i havet, omtrent som en flaskekork.

— Noen steder er havbunnen så grunn at iskanten har grunnstøtt, og det vises på overflaten som en forhøyning, eller altså iskolle. Disse iskollene er med på å bremse isbremmene og holde flaskekorken på plass, sier prosjektleder Kenny Matsuoka ved Norsk Polarinstitutt.

Forskerne skal studere dette fenomenet og foreta ulike målinger for å bedre forstå isutviklingen langs den antarktiske kysten, og effektene isen har på havnivået.

Forskerne vil under oppholdet holde kontakt med omverdenen via blogg og sosiale medier.

(©NTB)