Neste år tåler Kommunalbanken bare en vekst i utlånene på 6 prosent — om lag 12 milliarder kroner. Årsaken er krav til kjernekapital som banken må overholde. Uten økt tilførsel av kapital fra staten som eier, får investeringslystne kommuner mindre å rutte med, skriver Kommunal Rapport

Kommunalbanken står for om lag halvparten av utlånene til norske kommuner. Låneveksten rundt om i landet er nesten tre ganger så høy som Kommunalbanken kan tåle i 2012. 60 prosent av kommunene planlegger i budsjettforslaget å øke gjelda raskere enn inntektene fram til 2015. ## - Utsett prosjekter

I første omgang har Kommunalbanken sluttet å tilby kortvarige lån, såkalte sertifikatlån. Banken vil prioritere små og mellomstore kommuner når det kniper. Administrerende direktør Petter Skouen mener den internasjonale uroen bør medføre lavere investeringstakt på kort sikt i kommunene.

— Ja, jeg mener det. Vi får vanskelige tider i Norge, og det kan være lurt av kommunene å utsette noen prosjekter, sier han til tidsskriftet.

Kommunalbankens innstramminger skyldes også at banken søker å unngå å bli nedgradert av de internasjonale ratingbyråene. I høst ble Eksportfinans, hvor staten eier 15 prosent og norske banker resten, nedgradert to hakk av Moody's.

Bakgrunnen for nedgraderingen var at EUs kapitalkravdirektiv ville redusere den maksimale grensen for Eksportfinans' utlån til en enkelt kunde. Mooody's mente regjeringens manglende støtte til selskapet ville true hele virksomheten.

Kan gi milliardsmell

Den helt statseide Kommunalbanken jobber hardt for å overbevise ratingbyråene om at den norske staten fortsatt er garantist for deres lån.

En nedgradering fra dagens toppkarakter kan gi milliardregninger i økte lånekostnader for kommunene, skrev DN.no i forrige uke.

— Foreløpig ser det ut til at vi har klart å roe investorene og ratingbyråene. Det er en forferdelig nervøsitet i markedet. Markedet gikk helt av skaftet når det gjaldt Eksportfinans. Og jeg legger ikke skjul på at usikkerheten og løsningen rundt Eksportfinans har rammet oss. Dersom det er uvær et sted, så frykter investorene at det drypper på andre også, sa Skauen til avisa.(©NTB)