At de rettsoppnevnte psykiaterne skulle konkludere med at terrorsiktede Anders Behring Breivik er utilregnelig og har diagnosen paranoid schizofreni, tok de fleste på senga tirsdag — inkludert andre med samme lidelse.

— Jeg trodde ikke han skulle få den diagnosen. Jeg har hele tiden tenkt, «ikke bland den gærningen der med oss som virkelig er sinnssyke». Jeg har tenkt at det var ondskap, forteller Tor Espen Skeie (45) fra Sandefjord til NTB.

Den tidligere journalisten og juniornorgesmesteren i håndball ble syk som 30-åring og fikk senere påvist lidelsen paranoid schizofreni. Han tror hasjrøyking utløste sykdommen.

Siden sykdommen brøt ut, har han hatt flere tilfeller der han har vært psykotisk. Den lengste perioden var i årene 2008 til 2010, hvor han valgte å ikke bruke medisiner.

— Men jeg har aldri gjort noe kriminelt eller vært farlig for mine omgivelser, presiserer han.

Tabu

Skeie valgte å kontakte NTB etter at diagnosen til Breivik ble kjent, fordi han ønsket å formidle at det ikke er slik at alle med denne diagnosen er farlige. 45-åringen måtte imidlertid gå flere runder med seg selv om han skulle være åpen om sin lidelse, og flere i hans omgangskrets advarte ham mot det.

— Det er et veldig vanskelig og tabubelagt tema. Både jeg og de rundt meg er redde for at folk skal fordømme meg når jeg står fram. Men i Jens Stoltenbergs ånd om «mer åpenhet» etter 22. juli, valgte jeg å gjøre det. Jeg føler at jeg har noe å bidra med om dette, sier Skeie.

Han forteller at han fikk flere reaksjoner da Breiviks diagnose ble kjent.

— Jeg ble trist, men også litt glad. Glad fordi dette setter hele hendelsen i perspektiv. Dette handler ikke lenger bare om ondskap eller om feilslått innvandringspolitikk. Samtidig er jeg trist for de etterlatte, familien hans og samfunnet. Jeg fikk også empati med Breivik. Jeg vet mye om hvordan det er å være syk og gjøre gale ting og ikke være klar over det, sier han.

— Jeg håper heretter at det norske folk også vil føle medfølelse med den syke og hans familie, og ikke bare de overlevende og pårørende etter 22. juli, sier han.

Skam

Skeie sier han synes det er vondt at flere uttaler at Breivik må sperres inne på livstid uansett.

— Det synes jeg bryter med vårt gode helsevesens mål om å helbrede alle for den sykdommen de lider av, sier Skeie.

Han understreker samtidig at han forstår at dette vil være svært tøft for alle som ble ofre for Breiviks handlinger.

— For hans egen del, er det kanskje best om han ikke blir frisk. For blir han frisk og forstår hva han har gjort, så vil han bli fylt av en så stor skam, sier Skeie.

Skeie sier skamfølelsen over det man har gjort eller sagt i psykose, er noe av det vanskeligste med sykdommen.

— Jeg har aldri vært farlig for noen, men jeg har sagt mye dumt. Alle mine venner har fått sine e-poster, for å si det sånn.

Hører stemmer

Skeie forteller at han husker det meste fra sine psykotiske perioder. Når han er psykotisk, hører han stemmer og får hallusinasjoner.

— I disse periodene har jeg en annen virkelighetsoppfatning, og alt jeg tenker bygger opp under disse vrangforestillingene. Det blir en snøballeffekt. Et typisk tegn er at man isolerer seg og viker unna mennesker med fornuft, fordi man ikke klarer å forsvare vrangforestillingene sine fullt og helt i møte med andre, forteller han.

Skeie holder i dag sykdommen sin i sjakk med medikamenter. Han er arbeidsufør, men lever i sin egen leilighet og opplever at han har et godt liv.

— Jeg er ufattelig takknemlig for den behandlingen jeg har fått i psykiatrien og for den viktige jobben som gjøres av leger og innen medisinsk forskning på dette feltet, sier han. (©NTB)