OSLO: Tidlig i går kveld skulle kona og de fire barna til Philip Boit ha landet på Gardermoen. Mannen fra Kenya som hele Norge har et forhold til etter at Bjørn Dæhlie nærmest tok ham under sine vinger, gikk i dag kvalifisering for å få lov til å gå 15 kilometer klassisk i VM.

Dårlig oppladning

Det ble ingen god oppladning for kenyaneren. Da familien Boit ankom Amsterdam ble nederlandske immigrasjonsmyndigheter mistenksomme. Flyet til Oslo gikk uten at familien fikk være med.

Til slutt ble også nederlandske myndigheter overbevist om at det var langrenn den kenyanske familien skulle til Oslo for å oppleve og ikke et forsøk på å lure seg inn i Schengen-området. Over midnatt landet den kenyanske familien lettkledd på Gardermoen. Det ble kledd opp i vinterklær av Bjørn Dæhlie og tatt i mot av en engstelig familiefar.

— Du kan tenke deg for en oppladning dette var. Jeg var ikke i seng før klokka var tre i natt og åtte i morges måtte jeg opp for å forberede meg til dagens renn. Jeg gikk i spenning i hele går kveld. Ikke gunstig, fortalte Philip Boit til Aftenposten.no etter at det hele var over.

Alltid smilende

Etter at han hadde gått sine 10 kvalifiserende kilometer var han likevel stolt og like smilende som alltid.

— De har aldri sett sin far gå på ski og det gjør meg veldig glad at det hele ble en slik opplevelse til slutt, fortalte Boit.

Det er i det hele tatt ikke lett å være afrikaner og forsøke å bli god på ski. Ettersom snøforholdene er relativt dårlig i det meste av Afrika, må man til Europa for å trene. Det gjør også Philip Boit. Han har trent tålmodig i snart tre måneder i blant annet Lillomarka rundt Oslo.

— Men man får aldri visum i mer enn 90 dager. Dermed må man tilbake til Kenya etter tre måneders trening i Europa for å søke nytt visum, forteller Philip Boit.

Fremskritt

Han kvalifiserte seg ikke til konkurransen som går tidlig i neste uke. Det ble en 42. plass på Philip Boit. Bare de 10 beste er kvalifisert. Han var ikke skuffet og skal en tro Bjørn Dæhlie har han gjort utrolige fremskritt på langrennsski.

— Nå ploger han ikke lenger ned hver eneste nedoverbakke, forteller Bjørn Dæhlie til Aftenposten.no

Det spesielle forholdet mellom Philip Boit og Bjørn Dæhlie har sin opprinnelse fra 10 kilometeren i Nagano i 1998. Bjørn Dæhlie hadde gått inn til seier, men ventet tålmodig i målområdet til Philip Boit hadde kommet i mål som 92. og siste mann. Det vakte oppsikt.

— Bjørn har betydd mye for meg, forteller Boit.

Ny Boit på gang

39-åringen fra Kenya går sitt siste mesterskap. Torsdag starter han på sprinten og i neste uke håper han å starte på 30 km med skibytte.

I stedet så håper han at eldstegutten Dæhlie Boit (ja, nettopp, han er kalt opp etter Bjørn Dæhlie) skal ta opp arven. Det er ingen fremmed tanke for sønnen til Boit.

— Kunne du tenke deg å gå på ski som din far?

— Ja, sa Dæhlie Boit til Aftenposten.no uten å nøle.