HOLMENKOLLEN: Frykten for glisne tribuner ser ut til å være betydelig overdrevet. T-banen hadde nok med å ta unna VM-sugne tilskuere. Gratishaugen, som slett ikke er gratis lenger, var i ferd med å svartne av tilskuere.

Vuvuzela-lyder

De første vuvuzela-lydene kunne høres over Kollen-anlegget. Samtidig var det en stri strøm med mennesker og flagg opp fra Holmenkollen stasjon. I perioder sto folketoget opp fra stasjonen til bakken helt stille.

Først klokken 13.30 skal de første løperne ut i løypa. Norske jenter med Marit Bjørgen i spissen er blant de aller største favorittene. Klokken 14.00 starter guttene på sin sprintprolog. Nok en gang er det norske gutter som skal kjempe om gull. Fem stiller til start og fem er medaljekandidat.

Snøvær fordel Northug

Finalene går av stabelen fra klokken 15.00. Det blir en lang dag i Kollen hvor det er overskyet, litt snø i luften og syv-åtte minusgrader.

Og snøen som nå faller i Kollen skal være fordel Northug.

— Snøvær er ikke fordel for Alexej Petukhov og russerne som tenker å rykke fra tidlig. Hvis det er snøvær så er det fordel Petter, sier Steinar Mundal i det norske trenerteamet.

Det har vært kaldt vær i tiden frem mot VM og i natt var det ned mot tjue minusgrader i natt langs løypa. Nå faller det også snø i VM-byen. Det gjør det til et løp før de beste stayerne mener Mundal. Snøværet betyr at det blir svært trått føre.

14.04:15

De norske løperne har tenkt å avvæpne den andre favoritten Emil Jönsson med stor fart fra start. Dette skal mørne svensken, som er best på akselerasjon og lange oppløp, såpass at han igjen skal bli satt på sidelinjen i gullkampen.

Petter Northug starter sitt VM som startnummer 17 klokken 14.04:15 i herrenes prolog. Sammen med Northug stiller landsmennene Eirik Brandsdal (nr. 21), Øystein Pettersen (nr. 22), Ola Vigen Hattestad (nr. 24) og Anders Gløersen (nr. 35). Alle de norske løperne starter i løpet av fire og et halvt minutt.