Av i alt ti finaleklare land etter kveldens semifinale var over halvparten av dem land fra den østlige delen av Europa. Kun ett av kveldens to nordiske bidrag, Island, gikk videre. Hera Björk, som var med som korist da Island ble nummer to i fjorårets internasjonale finale i Moskva, har hele denne uken vært storfavoritt til å sikre seg en finaleplass.

Men hun måtte vente helt til den aller siste konvolutten ble åpnet før hun og hennes delegasjon kunne juble.

Finland ut

Juble kunne også en annen forhåndsfavoritt, nemlig Hellas.

Da gikk det langt verre med Finland. Gruppen Kuunkuiskaajat måtte også karre seg videre fra semifinalen skulle det, som under fjorårets finale i Moskva, bli et helnordisk møte i finalen lørdag. Her er jo som kjente Norge allerede på plass, og torsdag skal Sverige og Danmark. Det skjedde altså ikke. De ble blant de syv som må sitte på benken under finalen lørdag.

Tomme

Kveldens kanskje største skuffelse var billettsalget. Tribunene i Telenor Arena på langsidene sto bortigmot tomme. Det var kun på gulvplan at det var publikum, men takket være den alltid engasjerte blodfansen ble det likevel et bra trykk i salen.

Hera Björk fra Island har lenge hatt favorittstempelet til å gå videre fra semifinalen, noe hun da også gjorde. FOTO: TRYGVE INDRELID

Denne uken har fans og presse også avgitt sine stemmer i den norske MGP-klubbens uhøytidelige stemmeprosess. Listen over de ti finalistene stemte nesten med det forhåndstipsene gikk ut på, syv av ti gikk inn.

Greske Giorgos Alkaios og hans venner er finaleklare. FOTO: TRYGVE INDRELID

Morten Thomassen i den norske MGP-klubben synes semifinalen bød på noen overraskelser.

— Må innrømme at det var et par overraskelser her, ikke minst at Bosnia og Portugal gikk videre. Og de færreste hadde vel trodd at Finland og Slovakia ville ryke ut, sier Thomassen.

Han frykter likevel ikke at tidligere års debatt om de østlige landens store dominans, slik det var i Finland i 2007. — Nei, men den blusser nok fort opp hvis Sverige ryker ut nå på torsdag. Men det interessante er jo at det har vært juryer som har avgitt stemmer i semifinalene i år, det skal i alle fall bli spennende å se hvem som satt i disse når dette blir offentliggjort, sier han.