Som hentet fra en dommedagsfilm. Men dette var virkeligheten. Vi kan knapt forestille og lidelsene, fortvilelsen og frykten menneskene i området gjennomlever.

2. juledag 2004 rammet en tsunami kysten av Thailand og flere andre land i Sørøst-Asia. Før katastrofen var det mange av oss som ikke visste hva en tsunami er. Etterpå skjønte vi hvilke enorme ødeleggelser tsunamien kan forårsake. En ny påminnelse om naturkreftenes utemmelige energi fikk vi i går.

Japan er et av landene i verden med best beredskap på jordskjelv. Blant annet er mye av den nye bygningsmassen reist med tanke på å kunne motstå skjelv. Selve rystelsene førte da heller ikke til de mest omfattende skadene. Men skjelvet utløste en dødbringende tsunami. Lite kan stå imot en flere meter høy bølge av vann som velter fram i stor fart. Aller minst mennesker.

Etter tsunamikatastrofen i romjulen 2004, er varslingssystemene for undersjøiske jordskjelv bygget kraftig ut i Stillehavet. Episenteret for skjelvet i Japan var imidlertid så nær kysten at innbyggerne hadde kort tid på seg til å evakuere før tsunamien nådde land. En tsunami kan forplante seg over dypt hav med en hastighet på opp til 800 kilometer i timen.

Tsunamivarsel for store deler av stillehavsområdet ble utstedt etter jordskjelvet i Japan. Det førte til evakuering av mange kystområder. De utsatte områdene ligger så langt unna episenteret at folk hadde tid å komme seg vekk. Det reddet mange liv.

Japan er i sjokk og sorg. Ifølge anslag befant omkring to millioner mennesker seg i de hardest rammede områdene. Omkomne finnes ennå ingen oversikt over. I tillegg til tap av familiemedlemmer og venner har et ukjent antall mistet sine hjem og hele sitt livsgrunnlag. De materielle ødeleggelsene er enorme. Gjenreisningen vil kreve en gigantisk innsats. Det er en selvfølge at det internasjonale samfunn viser både solidaritet og handlekraft og bistår Japan i arbeidet med gjenoppbyggingen etter katastrofen som har hjemsøkt landet.