– Vi vil sette første vaksine så fort vi har fått den, sier Oslos helsebyråd Robert Steen (Ap) til NTB.

Torsdag sa statsminister Erna Solberg (H) at den første godkjente vaksinen kan komme til Norge julaften, dersom vaksinen får godkjenning for bruk i Norge og EU 23. desember. Norge vil starte vaksineringen samtidig som EU-landene 27., 28. og 29. desember.

Oslo vil få den første forsendelsen som kommer til Norge, og det er de 4.100 beboerne på sykehjemmene i Oslo som først får tilbud om å ta vaksinen.

– Vi har forberedt Sykehjemsetaten på at de skal begynne vaksineringen, og de er klare til å starte 27. desember om vi har mottatt vaksinen da, sier Steen.

– Har ikke plukket ut vår Margaret

I første omgang regner Oslo med å motta rundt 8.000 doser. Vaksinen gis i to doser med tre ukers mellomrom.

Det er foreløpig ikke avklart hvem som blir den første i Norge som vil få vaksinen. Helseminister Bent Høie (H) sa torsdag at når den første vaksinen blir satt, vil dette bli «en stor nasjonal begivenhet» med presse til stede.

– Vi har ikke plukket ut vår Margaret ennå, sier Steen, med henvisning 91 år gamle Margaret Keenan som 8. desember fikk den første vaksinen i Storbritannia.

Helsebyråden regner med at vaksineringen av beboerne på de 42 sykehjemmene i Oslo vil være ferdig i midten av januar.

Setter opp vaksinasjonssentre i bydelene

Etter at sykehjemsbeboerne er vaksinert, er det eldre over 65 år og deretter personer mellom 18 og 64 år i risikogruppene som får tilbud om vaksine. Deretter begynner vaksineringen av dem mellom 18 og 64 år utenfor risikogruppene.

– De yngste får vaksinen tidligst til sommeren. Kommunen vil kontakte hver enkelt innbygger når det er deres tur, sier Steen.

Under vaksineringen av de rundt 83.000 personene over 65 år som ikke bor på sykehjem, og personer over 18 år utenfor risikogruppene, vil det bli satt opp sentre for vaksinering i hver bydel i Oslo.

– Hver bydel skal kunne vaksinere 4.200 personer per uke. Kapasiteten vil likevel trolig overgå tilgangen på vaksiner, sier han.

For personer i risikogruppene vil vaksineringen skje gjennom fastlegene.

Følger nasjonale retningslinjer

I Oslo har bydelene i øst vært hardest rammet av koronautbruddet. Samtidig har noen innvandrergrupper vært mer utsatt enn den øvrige befolkningen.

– Har Oslo noen mulighet til å prioritere enkelte bydeler eller befolkningsgrupper til vaksinering når eldre og risikogruppene har fått vaksine?

– Det er de nasjonale helsemyndighetene som legger rammene for vaksinering, og kommunen må følge de nasjonale retningslinjene.

– Bør kommunene få anledning til å prioritere internt nå?

– Det er fornuftig at vi har en nasjonal prioritering, men jeg vil ikke mene så mye om disse prioriteringene, sier Steen.

Nedgangen i Oslo har stoppet opp

I høst har Oslo vært hardt rammet av koronaviruset. 19. november satte Oslo en foreløpig rekord med 242 nye tilfeller på ett døgn. Det skjedde til tross for at kommunen to uker tidligere hadde innført en sosial nedstenging med full skjenkestopp og stenging av treningssentre, kinoer og teatre og andre kultur- og fritidstilbud.

Siden toppen i november har smitten gått gradvis nedover, før 14-dagerssnittet denne uken har stabilisert seg på rundt 95 daglige tilfeller.

Robert Steen sier at det kan være flere årsaker til at nedgangen har stoppet opp.

– Det er blant annet flere som tester seg. Testtallene onsdag og torsdag var blant de høyeste vi har hatt, sier han, og fortsetter:

– Det at nedgangen har stoppet gjør oss litt urolige. Selv om vi ser lav smitte på enkeltdager, er dette en bekreftelse på at vi må holde på smitteverntiltakene en god stund til, sier helsebyråden.