Både denne oppfølgeren og den første Sherlock Holmes-filmen signert regissør Guy Ritchie ("Lock, Stock and Two Smoking Barrels", "Snitch") er meget frie utgaver av romanene og novellene om Sherlock holmes av Arthur Conan Doyle. Meget frie i både substans og stil.

I substansen gjenkjenner en visse figurer og visse hendelser, som det onde forbrytergeni Professor Moriarty, Forbrytelsens Napoleon. Visse klassiske grunnkomponenter hos Sherlock Holmes er til stede, som den meget begavede deduksjonsevnen, hans manisk/depressive væremåte, hans eksentriske påfunn.

Men i litteraturen er privatetterforskeren Sherlock Holmes og hans venn og kompanjong Dr. Watson kontrapunkt, både i karakter og utseende. Sherlock Holmes den både sprenglærde og arrogante, samtidig hyperaktiv og passiv, lang og mager å se til. Dr. Watson er rund og jovial, den hyggelige og høflige elev.

I Guy Ritchies filmer er de altfor like. Riktignok er Dr. Watson mer nøktern enn Sherlock Holmes, intellektuelt er han også et par hestehoder bak Holmes. Men i de to filmutgavene er begge pene, middels høye, slanke og kjappe, og begge har en ironisk væremåte. Iblant kan en nesten ikke skille deres reaksjoner og handlinger fra hverandre. Holmes spilles av Robert Downey jr med avslepent vidd og lynrask fysikk, presis det samme kan beskrive Jude Laws utrykk, stemme og bevegelser.

Handlingen i de to filmene har visse kjennetegn fra romanene/novellene. Her er, som berørt, gjenkjennelsespunktet forbrytergeniet Professor Moriarty (Jared Harris). Svenske Noomi Rapace (kjent som Lisbeth Salander i de svenske filmutgavene av Stieg Larsson kriminalromaner) tolker en spåkvinne med presisisjon og temperament. Og se så om ikke den mangfoldige Stephen Fry dukker opp som Sherlocks erkebritiske bror Mycroft.

Filmen er actionmessig flere lysår vekk fra litteraturens Sherlock Holmes. Den har lite av romanenes ro, omhyggelighet, stemning og sjarm. Filmen har en frekkhet og en dristighet som overhodet ikke finnes i bøkenes Sherlock Holmes, den er som en stabel spektakulære og/eller andpustne sirkusnumre, mange av dem inngnidd med ironi.

Sum: Du setter deg på et underholdningstog, iblant drives det av et løpsk lokomotiv.