Av: Marte Bjørklund

Uerstattelige familiebilder, videosnutter, dokumenter fra studier og jobb, personlig økonomi, viktige brev og attester. Du har nok mye på lager som det hadde vært vondt å miste.

Mange føler at det tryggeste er å lagre dataene på sin egen maskin. Men hvis den krasjer, som datamaskiner gjør fra tid til annen, kan det være vanskelig å få ut data uten sikkerhetskopi. I fjor lagret fire av ti nordmenn viktige filer i en nettsky, og det er sannsynlig at antallet har økt.

En nettsky er ikke mer himmelsk enn en harddisk, som står plassert et annet sted enn hjemme hos deg. Sikkerhetsrutinene er gjerne gode, og det er mindre sannsynlig at noe skal forsvinne herfra.

Fordi brukervilkårene er lange og kronglete, trykker de fleste «Godta» uten å ha lest dem. Det er ikke rart, men det er dumt.

— Problemet med at vilkårene sjelden blir lest, er at de kontrollerer forholdet mellom bruker og leverandør. De er derfor viktige å kjenne til, sier Kevin McGillivray, stipendiat ved det juridiske fakultet, institutt for privatrett ved Universitetet i Oslo.

Han skriver doktoravhandlingen sin om skytjenester og kontrakter og jobber med et EU-finansiert prosjekt om temaet.

McGillivray forteller om en undersøkelse fra USA som viste at hvis vanlige forbrukere leste alle brukervilkårene de har samtykket til i løpet av et år, ville de ha brukt mer enn 25 dager.

— Skytjenester er stort sett trygge - men det er vanskelig å vite om dataene blir brukt av leverandøren, om de blir solgt til kommersielle aktører eller lest av etterretningstjenester, sier McGillivray.

La oss si at du har forstått hvilke rettigheter du har over dataene dine. Har leverandøren rett til å forandre kontrakten uten varsel? Kan de slette data uten forvarsel? Hvis leverandørens rettigheter nærmest er ubegrensede, bør du tenke deg om en gang til.

— I tillegg bør du vite hva slags rettigheter du har hvis du sier opp avtalen. Har du mulighet til å få dataene tilbake i et brukbart format? Hva slags varsel får du, før data blir slettet på grunn av at leverandøren går konkurs eller kunden betaler for sent? Du må ha en sikkerhetskopi i tillegg, anbefaler McGillivray, og minner om at dersom en tjeneste er «gratis», betyr det at du ofte betaler med personvernet.

Forbrukerrådet har gjort noe de færreste andre har: satt seg grundig inn i brukervilkårene til flere av de store nettskyleverandørene. De advarer mot tåkete avtaler.

— Du etterlates ofte tilnærmet rettsløs. Brukervilkårene er gjerne ensidige og kan endres etter tjenestetilbyderens forgodtbefinnende. Du bør undersøke flere aktører og gjerne ta en kikk på vår gjennomgang av vilkårene hos flere av leverandørene, sier Forbrukerrådets fagdirektør for digitale tjenester, Finn Myrstad.

— Hva har dere funnet ut, da?

— Alle er ganske brukervennlige, det er lett å lagre og synkronisere, men når det gjelder brukervilkår er det til dels store forskjeller. Det kan være grunn til å være skeptisk til de store tilbyderne som også leverer andre typer tjenester, som Google, Microsoft og Apple. De er sømløse i bruk, men hvis du frykter at de vil benytte seg av muligheten til å bruke dataene dine til markedsføring, for eksempel, kan det være smartere å velge en som kun tilbyr nettskylagring, sier Myrstad.

#70723559.jpg

Han legger til at flere av aktørene nå beveger seg i en positiv retning. Apple, for eksempel, ga seg tidligere rett til å endre vilkårene når som helst.

— Det er problematisk hvis de plutselig kan si: «Nå koster det tusen kroner i året å lagre hos oss, ellers sletter vi bildene dine». Nå har Apple forpliktet seg til å gi beskjed til kundene i god tid, hvis de skal endre på vilkårene, og det er bra. Vi ønsker større forutsigbarhet, sier Myrstad.

Hans hovedbudskap er at skylagring har mange fordeler og fungerer godt som backup. Det er relativt trygt, og du har tilgang på filene dine uansett hvor du er.

— Hvis huset ditt brenner, smelter harddisken. Det er mindre sannsynlig at serverne til Apple eller Amazon skal krasje over hele verden. Ingen kan garantere 100 prosent mot tap av data. Samtidig lever disse selskapene av sikkerhet, og vi kjenner ikke til mange tilfeller der kundene har mistet filene sine, sier fagdirektøren.

Du må lagre veldig mye før aktørene skiller seg vesentlig i pris, ettersom noen tilbyr «uendelig» lagringsplass, mens andre blir dyrere jo mer du lagrer. Norske Jottacloud er blant dem som tilbyr evig lagring, og som ifølge Forbrukerrådet har forbedrede vilkår.

Myrstad understreker at det fortsatt er viktig å lagre dem et annet sted i tillegg, enten på en ekstern harddisk eller i en konkurrerende nettsky. Selv om det innebærer litt styr.

Fagredaktør for Teknofil.no, Niklas Plikk, er enig i at de store aktørene er trygge til vanlig forbruk.

— Med mindre du planlegger å lagre oppskytningskodene til din nærmeste atomrakett i nettskyen, er det ingenting å være redd for. Selv om Google, Microsoft og Apple i teorien skulle ha mulighet til å se på dataen din, er du sannsynligvis ikke viktig nok til å bli hacket, mener han.

— Flere amerikanske kjendisdamer har opplevd at private bilder har forsvunnet fra iCloud. Hvordan kunne det skje?

— Slike sikkerhetsbrister er vanskelig å unngå. De ble ofre for såkalt «sosial hacking», det var ikke noe direkte innbrudd hos skytjenestene. Dette trenger de fleste av oss ikke å være redde for. Men det er en god påminnelse om hvor viktig det er med gode, lange, unike passord. Hvis du bruker et kjempelett passord på alle tjenestene dine, er du plutselig langt mer utsatt, sier Plikk.

Kjendisskandalen var et bevis på at du kanskje ikke bør laste opp veldig private bilder til nettskyen, i fare for at det kan skje. Plikk påpeker at sjansen for dette er forsvinnende liten.

— Hvis du velger en norsk tjeneste, er du for øvrig bedre sikret, ettersom de ikke trenger å gi ut dataen din til amerikanske myndigheter, i tilfelle de plutselig skulle be om innsyn. Men igjen, dette er utrolig lite sannsynlig.