— Jåleri gidder jeg ikke. Men det handler om helse og livskvalitet. Det er akkurat like moro å se gleden hos dem som lykkes nå som det var da jeg begynte i 1985, sier 67-åringen.

Kristin Wennevold skal ned 40 kilo før jul. Det vil gå bra, sier Berit Dale. En kilo i uka, og hun vil greie målet med god margin. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

— Men 42 tonn?!- Ja, jeg så over kurslistene for en tid siden og regner konservativt med sju kilo i snitt pr. deltaker. De 42 tonnene er borte vekk. Rekorden er en mann som gikk ned over 40 kilo på ett år.

Mye på plass igjen

— Dessverre har nok en del fått nye kilo på plass igjen. Men, men, sier Dale, som i 1985 sa opp jobben og begynte med slankekurs på heltid.

På det meste hadde hun 30 kursholdere under seg i Rogaland og Agder-fylkene. Selv har hun holdt seg i Kristiansand, Vennesla, Åseral og Evje for det meste.

— Jeg har sett så mange som bestemmer seg for et nytt og bedre liv etter helga, men allerede onsdag sprekker de. Folk blir deppa av sånt. Da er det godt å kunne hjelpe til. Slanking er ikke vanskelig, sier hun.

— Åssen kan du si det? Det bobler over av shaker og pulvervarianter. Likevel er befolkningen tykkere enn noen gang?

Spis litt mindre, gå litt mer. For mange holder det lenge. 300 gram ned i uka, blir faktisk 15 kilo på et år.

— Spis litt mindre, gå litt mer. For mange holder det lenge. 300 gram ned i uka, blir faktisk 15 kilo på et år. Så enkelt. Men folk tror jo de skal over et fjell, og da er det lett å bare trøstespise i stedet, sier Dale.

— Jeg er ingen sylfide selv. Det handler ikke om det. Men jeg er ikke feit heller. Alt handler om balanse, ler hun.

Kristin vil ned 40

En etter en kommer damene til kjellerlokalet på Hunsfos skole. I flere tiår har Berit Dale holdt til her om mandagskveldene. De fleste vil ikke ha navn og bilde i avisen. De går spent på vekta. Dale gir dommen. Noen blir glade, andre ikke.

— Jeg er ikke redd for å komme i avisen. Jeg trenger all motivasjon jeg kan få, forteller Kristin Wennevold. Hun går på vekta. Ned nesten tre kilo på tre uker. Fortsetter hun sånn, når hun målet.

— Jeg skal ned 40 kilo før neste jul. Jeg har alltid vært stor, men så sluttet jeg å røyke for et par år siden. Nå vil jeg ha farten og livskvaliteten tilbake, sier hun.

Les også:

Les også:

Ei mariekjeks

Berit Dale kommer med eksempler:

— Kroppen er egentlig veldig balansert, for de fleste. Spiser du én mariekjeks mer enn du forbrenner daglig, legger du på deg ett kilo i året. Det blir 25 kilo ekstra når du er 45, sier Dale.

— Og da sitter man der?

— Nei. Det skal like lite til for å snu trenden. Fem mariekjeks mindre enn du forbrenner, er fem kilo ned på et år. Ei bolle mindre enn du forbruker hver dag, er 11 kilo ned på ett år.

Damene ler. De synes det er så deilig å høre hvor enkelt alt egentlig er.

Menn har det enklere. De kan komme langt med å kutte øl til fotballkampen og porsjon to til middag

— Mange trenger fellesskapet på mine kurs. De trenger puffet og konkurransen seg i mellom. For andre er det bare å sette i gang. Spis grovt og grønt. Gå tre, fire turer i uka.

- Forskjell på kvinner og menn

— For damer handler det mye om godteri og chips og å spise litt mindre til hvert måltid.

— Menn har det enklere. De kan komme langt med å kutte øl til fotballkampen og porsjon to til middag.

- Vil virke, men det krever vilje

Professor i folkehelsevitenskap ved Universitetet i Agder, Elling Tufte Bere, sier Berit Dales kostholdsråd kanskje vil virke for de aller fleste. Men han avviser at det er enkelt.

— Dette er jo libra-kuren. Det virker som det er mye av det samme som Grete Roede har drevet med. De teller kalorier og ligger svært nær kostholdsrådene til norske myndigheter, sier han.

Bere mener det er mange kurer som virker for de som vil ned i vekt. Både lavkarbo-diretter, kaloridietter og andre ting kan virke. Problemet ligger ikke der, men i å forbli lett.

— Da handler det om disiplin og varig endring. Spiser man mindre, blir man sulten. Kroppen vil forsøke å motvirke endringene man gjør. Forskning viser at de som spiser litt mer protein og grovt, over tid bedre holder seg lavt i vekt enn andre, sier han.