Den alvorlige feilen var nær ved å bli gjentatt ved en henrettelse nylig, opplyser delstatens justismyndigheter fredag i forbindelse med at Oklahomas riksadvokat Scott Pruitt har bedt en føderal dommer sette på vent et søksmål som utfordrer prosedyrene for bruk av giftsprøyte. Dommeren innvilget dette etter at begge partene ble enige om å avvente granskingen.

Flere delstater har utsatt henrettelser på grunn av usikkerhet rundt medikamentene som brukes. Flere europeiske farmasøytiske firmaer ønsker ikke å bli assosiert med dødsstraff og nekter å levere medikamentene som brukes til henrettelser med giftsprøyte, som regel tre injeksjoner som dettes i en bestemt rekkefølge. Boikotten har ført til at nye medikamenter er prøvd ut, og i Oklahoma gikk det svært galt da ett medikament ved en feil ble byttet ut i januar. 30. september var det nær ved å skje igjen, men da ble det oppdaget i siste liten at en av sprøytene inneholdt kaliumacetat i stedet for kaliumklorid.

Kaliumklorid ble brukt da Charles Warner ble henrettet i januar. Et snaut år tidligere førte feil plassering av kanyler til at en smertefull og langvarig henrettelse av Clayton Lockett. Også da tok Oklahoma en pause i fullbyrdelsen av dødsstraffer.

Siden USAs høyesterett igjen godkjente bruk av dødsstraff i 1976 etter en pause på fire år, er Oklahoma den delstaten som har henrettet nest flest mennesker. Bare Texas gjennomfører flere henrettelser. (©NTB)