— Vi sier at kritikken er alvorlig. Det er et uttrykk vi sjelden bruker, sa Foss da Riksrevisjonen torsdag la fram en fersk rapport som i klare ordelag refser regjeringens beredskapsarbeid.

— Vi slår fast at Justis- og beredskapsdepartementet ikke klarer å fylle sin rolle som beredskapsdepartement i den tiden som er gått etter Gjørv-rapporten, som jo var beskrevet som typisk slakt. Tross den grundige behandlingen i Stortinget, med redegjørelser og granskinger i den særskilte komiteen, så ser vi altså ikke noen vesentlig forbedring i Justisdepartementet, fortsatte Foss.

Kritikken er tredelt, ifølge riksrevisoren. Departementet klarer ikke å styre andre departementer i arbeidet med overordnet beredskap, det klarer ikke å styre fylkesmennene og det klarer ikke å styre sitt eget direktorat, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

— Det er sjelden vi opplever å intervjue ledelsen i et direktorat og de sier at kommunikasjonen med departementet er dårlig. Når så departementet sier at kommunikasjonen er bra, ja da er det i alle fall ikke noen kommunikasjon, fastslo Foss. (©NTB)