Søndag ankom Brende Anchorage i Alaska. Der skal han delta på en konferanse om arktisk samarbeid og klimaendringer i nord som blir arrangert i forbindelse med president Barack Obamas tre dager lange besøk i delstaten. Obama blir den første sittende presidenten som reiser nord for polarsirkelen i Alaska.

Alle de arktiske landene deltar på møtene i Anchorage søndag og mandag, og det er viktig at dette samarbeidet fortsetter, understreker Brende.

— Vi har unngått et gullrush mot nord, og vi har unngått at land har tatt skritt i strid med folkeretten og i strid med havretten. Tvert imot legger alle land vekt på viktigheten av at vi her forholder oss til spillereglene. Skulle vi her få en utvikling hvor disse spillereglene brytes også i Arktis, vil konsekvensene bli enorme for miljø og vil kunne føre til både opprustning og konflikter i nord, advarer han.

Samarbeidsklimaet har likevel ikke har vært helt det samme siden Russland gikk inn på Krim-halvøya.

— Det er ikke til å legge skjul på at i de samtalene vi har med russiske representanter, så tar man opp situasjonen både på Krim og i Ukraina, sier utenriksministeren. (©NTB)