VOLDSOM FANGST: Det har neppe vært hentet opp så mye størje på en gang på flere tiår i Norge. Her fra en størje som ble hentet opp av noten i natt.  Foto: PRIVAT

ONA: – Det ville ikke ta slutt. Å sløye all denne fisken er et voldsomt arbeid, sier skipper Tore Hillersøy på kystnotbåten «Hillersøy» til Bergens Tidende.

Mannskapet på syv lå vest for Ona i Møre og Romsdal da de i går fikk en fangst de seint vil glemme. Rundt klokken 18 fredag dro de opp 190 makrellstørjer (tunfisk) på én gang.

Så ut som 25 fisk

– Først trodde vi ikke at det var så mye. Det kunne se ut som det var 25 fisk i noten. Men da vi fikk noten opp på siden av båten ville det ikke ta slutt. Det var helt spesielt, sier Hillersøy.

Mannskapet lempet fisk og gjorde sin flid.

FANGST: Denne makrellstørjen skal trolig bli til sashimi- og nigiribiter på sushirestauranter i inn- og utland.  Foto: PRIVAT

– Det er alvorlig mye arbeid å sløye så mye fisk. Vi var ferdige utpå morgenkvisten, sier Hillersøy, som kommer fra Bulandet i Sogn og Fjordane.

Nedringt

Lørdag prøver mannskapet å få seg litt søvn, men det ringer hele tiden fra mediene som vil ha kommentarer.

– Jeg holder på å få hetta, sier Hillerøy og ler.

For en slik fangst er ikke hverdagskost. Han har opplevd liknende, men det er rundt 30 år siden.

VOLDSOM FANGST: Det har neppe vært hentet opp så mye størje på en gang på flere tiår i Norge. Her fra en størje som ble hentet opp av noten i natt.  Foto: PRIVAT

Mannskapet så størjene i vannskorpen før de kastet noten fredag kveld. Da var tunfisken i ferd med å spise pir, som er en liten makrell.

Ikke en eneste fisk

I mars 2014 fikk «Hillersøy» den første norske kvoten på makrellstørje på flere tiår.

Mannskapet hadde også en japaner om bord, som lærte mannskapet å sikre best mulig kvalitet på fisken.

Men i 2014 gikk fisket dårlig. Mannskapet fikk ikke en eneste størje på fire uker. Det ble et stort tapsprosjekt for Hillerøy og mannskapet.

I fjor var det andre båter som fikk kvoten – Hillersøy orket ikke mer. Men de fikk heller ingenting. Men denne gangen var det full pott.

– Det var ikke så mange ganger vi har vært med på noe sånt. Det er litt spesielt nå i starten på en ny epoke, sier Hillersøy.

Opp til 300 kilo

Størjene veier fra 170 til 300 kilo og skal ut på markedet som sushi. Der er tunfisk svært populært.

BT har tidligere skrevet at én størje kan gi 60.000 kroner i inntekt.

– Vi vet rett og slett ikke hva dette vil bringe av inntekter. Det spørs hva markedet vil betale. Men dette er skikkelig fersk flott fisk, sier skipperen.

De komme inn til land i Florø lørdag kveld og satser på å levere fisken mandag.

Kan komme til Sørlandet

Tunfisken veide rundt 2,2 kilo. Marius Endresen som fanget den, er usikker på hvilken type tunfisk det er snakk om. Foto: Privat

I fjor fikk fikk Marius Endresen tunfisk i garnet ved Torsteinsnes ved Møvik i Kristiansand. Trolig var det tunfisk-arten stripet pelamide.Frank Salvesen som fisker fra Flekkerøy, sier til Fædrelandsvennen at han så makrellstørje her i fjor.

— Jeg så dem her i fjor i slutten av august, så det skulle ikke forundre meg om de dukker opp til uka, sier han.

Alf Friestad som er leder for fiskeutvalget i Vest-Agder Jeger- og fiskeriforbund, sa at det ikke er vanlig å få tunfisk i våre farvann.

— Men vi vet at den har blitt observert flere steder, sa han i fjor.

Siden 2008 har det vært forbudt å fiske makrellstørje i Norge. I 2014 åpnet norske styresmakter opp for at man kunne begynne å fiske igjen.