Lysbakkens byråkrater mente selv at tilskudd til kursene måtte anbudsutsettes. Men da statssekretær Kirsti Bergstø (SV) ga beskjed om det motsatte, godtok byråkratene regelbruddet uten protester, skriver Aftenposten.

25. april i fjor skriver byråkratene i et notat til Bergstø at tildelingen må på anbud på grunn av beløpets størrelse. Byråkratene tok fatt på arbeidet med å utforme utlysningstekst.

20. september satte Bergstø foten ned for anbud. Midlene skal tildeles direkte, sa hun. Byråkratene ble da pålagt å tildele midlene på en måte som Lysbakken i ettertid har beklaget som regelbrudd, og som ifølge embetsverkets egne vurderinger må være et regelbrudd, skriver avisen.

— Det er embetsverkets plikt å si ifra hvis man mener noe er ulovlig eller uheldig, sier tidligere statsminister og fylkesmann Kåre Willoch (H). To jurister bekrefter overfor Aftenposten at byråkrater som pålegges å gjennomføre noe regelstridig, ikke skal skrive under. Hvis byråkraten ser at saken er i en gråsone, har vedkommende plikt til å varsle statsråden.

Willoch mener at Bergstø «har vist seg ubrukelig som statssekretær», og at hun må avsettes så raskt som mulig. (©NTB)