Alle ultrabook-ene som har vært lansert til nå har stort sett hatt et eller annet kompromiss du har måttet inngå:

Enten har skjermen hatt for lav oppløsning, de har manglet touch, hatt for få tilkoblinger, dårlig batteritid, kjipt tastatur, dårlig pekeplate eller rett og slett vært for store og tunge.

Full HD-skjerm

Den nye ultrabook-en i 7-serien er Samsungs forsøk på å lage en ultrabook med alt. De har nemlig bygget videre på det som fungerte bra i den noe rimeligere 5-serien, og lagt til en lekker full HD-skjerm med touchstøtte.

Designet er også meget likt den nevnte 5-serien, med en stilfull børstet aluminiumstone og Samsung-logoen i sølv på ryggen.

Men der 5-serien delvis var bygget i plast, har 7-serien aluminium over det hele. Den er også langt tykkere enn Samsungs egen flis i 9-serien, og vekten på 1,65 kilo er heller ikke akkurat imponerende i 13-tommer-segmentet.

7-serien føles nemlig ganske tung, og det er heller ingen annen åpenbar grunn enn touchskjermen til at den skal være så mye tyngre enn konkurrentene. Macbook Air veier for eksempel 1,35 kilo, og omtrent i samme leia havner Asus Zenbook Touch.

TEST: Lenovo Ideapad Yoga: Smart svinge-PC

Skjermen kan bøyes brukbart langt bakover. Foto: Stein Jarle Olsen

Standard ytelse

Innvendig finner vi stort sett det som har blitt standardinnmaten for 13-tommers ultrabook-maskiner, nemlig en Intel Core i5-3317U-prosessor, en SSD-disk på 128 GB og integrert grafikk i form av Intel HD 4000. Samsung har imidlertid funnet plass til 6 GB RAM.

Ytelsen er helt på det jevne i klassen, og vi blir ikke akkurat overrasket av tallene.

Som vanlig kan du spille Civilization og andre spill uten den tyngste grafikken på laveste innstillinger og få et greit resultat, men om du skulle prøve deg på for eksempel Borderlands II vil vi karakterisere resultatet som relativt uspillbart.

Dette er definitivt ikke maskinsegmentet du bør se på om det er store spillopplevelser du er på jakt etter.

Forhåpentligvis kan Intels nye Haswell-brikker endre på dette fra høsten av – det snakkes nemlig om doblet grafikkytelse, og da begynner vi å nærme oss gode resultater selv med integrert grafikk.

Vi noterer for øvrig at Samsung har satt inn en SSD-disk med knallgod leseytelse, men at skriveytelsen er langt mindre imponerende. Samtidig er det leseytelsen du vil merke mest til i daglig bruk, og her fremstår maskinen som ekstremt responsiv og kjapp.

Ytelse (høyere er bedre):

Maskin:PCMark 7Geekbench3DMark VantageATTO les/skriv
Samsung Series 7 Ultra408255473049551/139 MB/s
Asus Zenbook Prime UX31A508756782647556/525 MB/s
Macbook Air 13"451160883388516/460 MB/s
Lenovo Ideapad Yoga 13"417849942663278/261 MB/s

Liten skrift

Samsungs skjerm har god oppløsning, men oppløsningen er nesten litt for høy for skjermstørrelsen.

Tekst og andre elementer blir nemlig veldig små, og om man setter størrelsen på tekst og ikoner til 150 prosent, skalerer tredjepartsprogrammer veldig dårlig, noe som gjør at for eksempel Skype, Steam og Chrome ser fryktelig uskarpe ut – stikk i strid med hensikten.

Skjermen har heller ikke mer enn gjennomsnittlig lysstyrke, og den sliter også med samme problem som de fleste andre touchskjermer av en viss størrelse – selve panelet og glasset er adskilt med en drøy millimeter, noe som gir mer refleksjoner enn på touchløse skjermer som har panelet helt inntil glasset, for eksempel Apples iMac.

STOR TEST: Alt-i-ett-PC-er

Samsung-maskinen er ikke blant de aller tynneste. Den veier også såpass mye som 1,65 kilo. Foto: Stein Jarle Olsen

Mange feil

Samsung har også en litt irriterende styringsfeil på flere av sine maskiner (vi har opplevd dette både på 9-serien og forrige utgave av 7-serien), hvor skjermen i batterimodus automatisk setter lysstyrken på skjermen til det laveste mulige nivået om du befinner deg i mørke omgivelser, uten at du har mulighet til å justere den opp selv.

Selve lysstyrkeikonet viser at skjermen er innstilt på maksimal lysstyrke, og det fratar deg i praksis kontroll over lysstyrken når du kjører maskinen på batteri, noe som mildt sagt er irriterende.

Vi lurer for øvrig på om Samsung rett og slett har sendt oss en «demo sample», ettersom tastene i midten på tastaturet er langt grunnere enn de øvrige tastene, og Samsung opplyser til oss at dette naturligvis ikke er slik det skal være.

Vi har også opplevd flere andre problemer, for eksempel med at Google Chrome gjennomgående ikke laster inn CSS-stylingen på nettsider ved første forsøk, noe vi aldri har opplevd på andre maskiner. Vi antar at dette ikke vil være tilfelle på maskinene som er ute i handelen nå.

Middels batteri

Batterimessig vet vi ærlig talt ikke helt hvordan vi skal konkludere. Tre runder med batteritesten Powermark i produktivitetsmodus ga nemlig tre helt ulike resultater, henholdsvis fire timer og seks minutter, fem timer og 12 minutter og seks timer og 56 minutter.

Det første resultatet er ikke spesielt imponerende, mens det siste resultatet står det respekt av. I blandet bruk, med chatting, nettsurfing og en times Netflix-seing, holdt Series 7 i rundt fire og en halv time.

Touchskjermer har vært kjent for å være harde på batterilevetiden, og i så henseende er ikke dette så verst.

Støymessig er det litt blandet. Samsung-maskinen har riktignok en egen stillemodus som struper ytelsen og holder viftestøyen på et minimum, men i balansert-modus synes vi vifta er hørbart aktiv akkurat litt for ofte.

Med tanke på hvor gode Samsung har vært på dette punktet tidligere, blir vi rett og slett litt overrasket. Samtidig er ikke støynivået når maskinen blir presset på langt nær avskrekkende, så det er litt tveegget sverd, dette. Den blir heller ikke spesielt varm.

TEST: Microsoft Surface RT: Microsoft-brettet sparker godt fra seg

Behagelige taster

Tastaturet er svært komfortabelt, tasteproblemene til tross. Samsung har virkelig funnet formelen for å lage respons i tastene selv om de har lite dybde å jobbe med.

Noen vil nok fortsatt synes de er hakket for flate, men faktum er likevel at vi skriver uanstrengt og med svært få feil. Tastene er også veldig lite støyete.

Pekeplata er også behagelig, med god størrelse og en behagelig tekstur. Flerfingerresponsen er dessuten upåklagelig, selv om Windows-maskinene fortsatt henger etter Apple på dette punktet.

Av tilkoblinger har Samsung funnet plass til tre USB-porter, HDMI, ethernet, minnekortleser og låsemekanisme, i tillegg til VGA gjennom en adapter.

Det er relativt gjennomsnittlig, men vi setter pris på den tredje USB-porten som enkelte av de tynnere maskinene ikke har.

Konklusjon

Vi er litt usikre på hva vi skal synes om Samsung Series 7 Ultra.

På en side har den en lekker full HD-skjerm og touchstøtte til en lav pris sammenliknet med for eksempel Asus Zenbook Touch.

På den andre siden er den litt for tung, støyer litt for mye og har litt uberegnelig batteritid.

Det gir en ganske gjennomsnittlig opplevelse, og om du klarer deg uten touchskjerm hadde nok undertegnede lagt på en tusenlapp og valgt Samsungs lekre 9-serie.

Den har mer sexy design, veier en halv kilo mindre og har i siste utgave (900X3E) også fått 1920x1080 på skjermen, mot 1600x900 før. Andre gode alternativer er nevnte Asus Zenbook med eller uten touch og naturligvis Apples Macbook Air.

Samsung7ultrakarakterer-CaJanLvZvO.jpg Foto: Amundsen, Geir

TEST: Med disse får du bedre lyd fra TV-en

Tekniske data:

Testet utgave: Samsung Series 7 Ultra — NP740U3E-A02SE

Skjerm: 13,3 tommer, 1920x1080, blank

Touch: Ja

Prosessor: Intel Core i5-3317U

Minne: 6 GB

Grafikk: Intel HD 4000

Lagring: 128 GB SSD

OS: Windows 8

Vekt: 1,65 kg

Pris: Fra cirka 8600 kroner