— Fra og med nå hersker det krigstilstand og forholdet til Sør-Korea vil bli håndtert i henhold til dette, heter det i kunngjøringen som er gjengitt av det statlige nyhetsbyrået KCNA.

Teknisk sett har Nord- og Sør-Korea vært i krig siden Koreakrigen på begynnelsen av 1950-tallet. Den endte med en våpenhvile, men det ble aldri undertegnet noen fredsavtale.

Brøt våpenhvilen

Tidligere i måneden kunngjorde regimet i Pyongyang at de opphevet våpenhvileavtalen, i protest mot at at Sør-Korea og USA gjennomførte en felles militærøvelse og mot at FNs sikkerhetsråd skjerpet sanksjonene mot landet.

— Den langvarige situasjonen der det verken har vært krig eller fred på den koreanske halvøy, er nå endelig over, heter det i lørdagens kunngjøring.

USA tar den siste advarselen fra kommuniststaten på alvor, understreker en talskvinne for president Barack Obamas nasjonale sikkerhetsråd.

Ikke første gang

— Vi har sett rapportene om en ny og ukonstruktiv uttalelse fra Nord-Korea, sier Caitlin Hayden.

— Vi tar disse truslene alvorlig og er i tett kontakt med våre sørkoreanske allierte, sier hun, men minner om at det ikke er første gang det kommer krigerske uttalelser fra Pyongyangs side.

— Vi minner om at Nord-Korea lenge har framsatt krigersk retorikk og trusler, og at dagens kunngjøring derfor føyer seg inn i rekken, sier Hayden.

Klargjorde rakettene

Nord-Korea prøvesprengte sin første atombombe i 2006 og er under sterkt internasjonalt press for å avvikle sitt atomvåpenprogram.

Landets leder Kim Jong Un beordret tidligere i uka klargjøring av landets strategiske raketter, og det ble kort tid etter meldt om økt aktivitet ved de nordkoreanske rakettbasene.

Russland og Kina

En talsmann for Obama understreket at det er Pyongyang alene som har ansvaret for den spente situasjonen som nå har oppstått.

— Vi koordinerer nå ganske tett, ikke bare med våre allierte, men også med Russland og Kina som har betydelig interesse av å løse denne situasjonen på fredelig vis, sa talsmannen Josh Earnest.

— Nordkoreanernes vei til fred er klar; de må slutte med krigsretorikken, stanse sitt atomprogram og sette befolkningens ve og vel foran alt annet, sa Earnest. (©NTB)