GRIMSTAD: — Jeg ønsker ikke å være en sjuende far i huset, og holder meg i bakgrunnen i valgkampen. Men nå gjør jeg et unntak, sier Kjell Magne Bondevik. Den tidligere statsministeren er på besøk hos sin sønn og familien i Grimstad, og benytter anledningen til å gi råd til Kjell Ingolf Ropstad.

Usikker plass

KrFs førstekandidat innehar det utsatte utvjevningsmandatet i Aust-Agder. På den ferske prognosen holder Ropstad fortsatt plassen, men den er ikke sikker.

— Både Sørlandet og Kristelig Folkeparti trenger Kjell Ingolf i politikken. For fire år siden omtalte jeg ham som ung og lovende. På sine fire år på Stortinget har han levd opp til forventningene, og jeg håper inderlig ikke han får avbrudd i sin rikspolitiske karriere, sier Bondevik. Ropstad var bare 24 år da han fikk plass på Stortinget. Nå er han 28 og lysten på mer innflytelse.

— Glemt landsdel

Bondevik mener Sørlandet er blitt en glemt landsdel med den rødgrønne regjeringen. Nå trenger landsdelen tydelige politikere.

Den tidligere statsministeren peker på at deres regjering gjorde mye for Sørlandet, og nevner ny E 18 og store prosjekter på E 39. — Så skal vi ikke glemme universitetet, der Jon Lilletun gjorde en formidabel jobb, fortsetter Bondevik.

— Noen mener Sørlandet ikke har hatt noen samlende politiker siden Lilletun?

— Det er denne posisjonen Kjell Ingolf har potensial til å ta, hevder Bondevik, som jobbet tett med Lilletun i mange år.

Likt med sist

I den ferske valgprognosen for Aust-Agder er Arbeiderpartiet fortsatt fylkets største parti, hårfint foran Høyre. Frp har kraftig tilbakegang, mens KrF omtrent er likt med valget for fire år siden med 11,5 prosents oppslutning.

— Nå går det mot regjeringsskifte. Vi trenger et sterkt KrF for at det ikke skal bli for blått, og KrF trenger god oppslutning i Agder, sier Bondevik.

— Jeg har fortsatt håp om å få et distriktsmandat, men det gjenstår en del der. På utjevningsmandatene ser jeg at jeg ofte kommer inn, sier Ropstad.

Ikke med Frp

Både Kjell Ingolf og Kjell Magne vil ha KrF i regjering, men ikke sammen med Fremskrittspartiet.

— Avstanden er for stor på flere områder, som menneskesyn, alkoholpolitikk, bistand og de går for langt i skattelettene, mener Bondevik.

Ropstad er enig og mener Bondevik kommer med kloke råd. Han vil følge deler av oppskriften Bondevik har gitt.

— Bondevik-regjeringen bygde veier på Sørlandet. Det vil jeg også, både E 18 og E 39. Så var de geniale da de flyttet tilsyn ut av Oslo, som da Post- og Teletilsynet kom til Lillesand. Jeg håper å gjenta en slik suksess sier Ropstad uten å røpe hva han vil ta fra hovedstaden og flytte til Aust- eller Vest-Agder.

RødtSVApSpMDGKrFVHFrpAndre
Oppslutning0,73,227,83,72,111,55,126,817,51,4
Endring fra 090,1-1,1-4,7-0,71,90,31,710,5-8,60,2
Mandater11u11
Endring fra 09