GRIMSTAD: — Det blir for vanskelig med de to partiene i samme regjering. En ting er å samarbeide fra sak til sak på Stortinget. Når man sitter sammen i regjering skal man være enig fra time til time. Jeg ser ikke at de partiene kan være det, sier den tidligere KrF-toppen Kjell Magne Bondevik.

Han er på besøk hos sønnen sin i Grimstad, og gir et intervju der han utrykker sterk støtte til Aust-Agders Kjell Ingolf Ropstad. Samtidig gir han uttrykk for sine meninger om en ny regjering etter valget 9. september.

Bør skifte

— Det bør bli et skifte. Kristelig Folkeparti skal være garantist for ny regjering. Det bør bli et samarbeid mellom Høyre, KrF og Venstre, sier Bondevik. Først bruker han samme formulering som partileder Knut Arild Hareide har øvd inn:

— Det er lite sannsynlig at alle fire borgerlige partier kan sitte i samme regjering.

Så forsterker han avstanden.

— Kristelig Folkeparti og Frp i samme regjering blir for vanskelig. Avstanden er for stor i viktige saker som menneskeverd, alkoholpolitikk, bistand og skattepolitikk, sier Bondevik. Han sier at dersom Høyre tar Fremskrittspartiet med i regjering, så har KrF bedre av å jobbe på Stortinget.

— Da kommer vi i en vippeposisjon, og det har KrF god erfaring med. Da må de andre partiene gå til KrF for å spørre hva de mener i mange saker.

Lukkede dører

Bondevik ønsker likevel at KrF kommer i posisjon. Han er redd for en for blå regjering.

— Det er bedre med blå-gul. Blått og gult blir grønt, så da får vi inn grønt også. KrF har ambisiøs miljøpolitikk, mener han - og understreker at Bondevik 2 gikk av på saken om rensing av gasskraftverk.

Bondevik ledet sin første regjering fra 1997 til 2000 med bare 42 stortingsrepresentanter i ryggen. Fra 2001 til 2005 ledet han også mindretallsregjering sammen med Høyre.

Han mener mindretallsalternativet ser ut til å være glemt i dagens valgkamp.

— Høyre kan danne regjering alene eller i mindretall med KrF og Venstre. Ved mindretallsregjeringer blir det mer liv på Stortinget. Det blir flere interessante diskusjoner. Nå avgjøres det meste bak lukkede dører, sier Bondevik.