KRISTIANSAND: — Det avgjørende er at politireformen fører til flere politifolk ute i tjeneste og at folk får hjelp når de trenger det, sier Michaelsen.

Svært forundret

KrFs varaordfører i Kristiansand, Jørgen Kristiansen, tror nesten ikke det han hører. I stiftstaden er politikerne meget kritisk til den nye politistudien.

— Vi har enstemmig sagt at seks politidistrikt blir altfor få og store, og vi gjorde en grundig gjennomgang av politireformen. Agder vil ikke tjene på å bli del av et gigantisk politidistrikt østover, men verst er dette for småkommunene i indre Agder som mister politikontorer. Agder bør få en felles holdning. Michaelsens uttalelser undrer meg veldig, sier Kristiansen.

Mandag rådet politidirektøren regjeringen til å redusere antall politidistrikt fra 27 til seks. I tillegg foreslås en kraftig reduksjon i antall tjenestesteder i hvert distrikt. På Agder er politimesterens forslag å redusere fra 27 til 11 lokale tjenestesteder. Politidistriktet som foreslås i sør, består av Agder, Telemark, Buskerud og Vestfold.

- Tilstedeværelse

Michaelsen sier Frp ønsker at politidistriktene skal matche tolldistriktene. Slik sett stemmer politidirektørens råd godt med hennes eget syn.

— Jeg er ikke opptatt av å kjempe for politidistriktet på Agder, eller at politimesteren skal sitte i Kristiansand. Tjener det Agders befolkning, skal vi selvsagt kjempe. Men blir politiet bedre med et politidistrikt bestående av Agder, Telemark, Buskerud og Vestfold, går vi for det. Poenget er flere politifolk ute der ting skjer og folk er. Poenget er tilstedeværelse.

— Er det best med politimester i Skien, går vi for det også, sier Michaelsen, som er nyvalgt leder av Agderbenken på Stortinget, nå omdøpt til Sørlandsbenken, og som også sitter i Stortingets justiskomité.

Kristiansand har hatt egen politimester siden 1767 og nåværende Kirsten Lindeberg kan bli den siste. Også hun støtter politidirektørens seks distrikt, men er litt i tvil om Agder ikke heller bør slås sammen med Rogaland.

- Blaffen i antall distrikt

Ordfører i Bygland, Leiv Rygg (Sp), er svært kritisk til endringene i politiet.

— Jeg er enig med Kristiansen i at Agder må stå sammen. Kristiansand bør ha politimester og ute i distriktene må vi ha tilstedeværelse av politi. Jeg fatter ikke hvorfor ikke de begynner med hva slags politi folk trenger, i stedet for all denne organiseringen på toppen. Det er feil ende. Folk gir vel blaffen i hvor mange politidistriktet vi har, det folk trenger er politi i nærheten når noe skjer, sier han.

I Setesdal vil det bli kraftige endringer. Tre lensmannskontorer skal legges ned, Valle skal bli senter for politiet i Setesdal og Åseral.

— Enorme avstander, mens det vi trenger er nærpoliti. Og vi trenger ikke en politimester i Skien, som sitter så høyt oppe at vedkommende ikke aner hva som foregår på grasrota, sier Leiv Rygg.

Og dette sier to lensmenn:

Jon Thomas Homme, lensmann Vennesla og Iveland:

— Jeg støtter hovedlinjene i politistudien og de lokale endringene. Her i Vennesla og Iveland skal vi bestå som politistasjonsdistrikt, men får vi eget budsjett og eget ansvar, eller blir vi en avdeling av Kristiansand? For meg er det viktig at mine tjenestemenn både kan etterforske og gå patrulje. Det ligger mye godt i å gjøre begge deler. Vi får håpe vi får flere politifolk i aktiv tjeneste.

Kåre Unhammer, lensmann Farsund:

— Politiet har omorganisert kraftig og vi har en svært sårbar struktur nå, og derfor trenger vi denne endringen Folk skal oppleve trygghet, og at vi er der når de trenger oss. Mye er åpent. Hva blir driftsnivåene under politimesterne, for eksempel. Jeg er ikke så bekymret for avstander. Moderne teknologi betyr mye.