En uke etter at uværet raserte store områder på Filippinene har ikke norske myndigheter klare tall over hvor mange nordmenn som er blitt berørt av katastrofen. I motsetning til våre nordiske naboer, har myndighetene vegret seg for å tallfeste hvor mange som er savnet eller berørt etter Haiyan.

Det danske utenriksdepartementet meldte fredag om ti savnede dansker, men skriver i en pressemelding at tallet går opp og ned ettersom infrastrukturen i de kriserammede områdene blir utbedret. Svensk UD oppgir at mellom 20 og 30 personer er savnet.

— Situasjonen er uoversiktlig og derfor kan vi ikke utelukke noe. Vi oppfordrer folk til å melde hjem dersom de ikke allerede har gjort det, sier kommunikasjonsrådgiver Astrid Sehl i Utenriksdepartementet til NTB fredag kveld.

I UD og ved den norske ambassaden i Manila arbeides det på spreng med å sjekke ut bekymringsmeldinger som kommer inn. Ofte viser det seg at personene som er meldt savnet ikke engang har vært i de katastrofeutsatte områdene. Sehl viser også til at mange nordmenn har flyttet til Filippinene og at de ikke nødvendigvis har noe kontakt med norske myndigheter lenger.

— Vi velger å ikke gå ut med usikre tall, men vil vente til vi har sikre opplysninger, sier Sehl. (©NTB)