Demonstrantene kastet stein og avfyrte raketter mot politiet etter demonstrasjonen. Demonstrantene kastet stein og avfyrte raketter mot politiet etter demonstrasjonen. Foto: Scanpix

Ni tatt etter demonstrasjon

Unggutter er arrestert etter demonstrasjonen ved den israelske ambassaden i Oslo. Fire er bare 16 år.

OSLO: Flere hundre personer på den politiske venstresiden demonstrerte mandag kveld utenfor Stortinget mot de israelske krigshandlingene i Gaza.

I etterkant av markeringen oppsto det sammenstøt mellom politiet og ungdomsgrupper utenfor utenfor den israelske ambassaden i Parkveien.

— Omlag 100 av i alt 1000 demonstranter skjønner ikke hva som er best for dem selv, sier innsatsleder Thor Langli i Oslo politidistrikt til Aftenposten.no.

Disse 100 skal ifølge Langli ha forberedt seg på å lage bråk, og skal blant annet ha gjort klar gjenstander som de kunne kaste mot politiet.

Fire gutter på 16 år Operasjonsleder Vidar Hjulstad ved Oslo politidistrikt sier til Aftenposten.no ved 22-tiden at tilsammen ni personer er arrestert etter urolighetene.

— Alle de arresterte er unge gutter og menn. Blant annet ble fire gutter på 16 år arrestert i forbindelse med demonstrasjonene. De andre er noen år eldre, forteller han.

Alle de arresterte hadde ifølge Hjulstad utenlanske navn.

— I løpet av kvelden vil det bli tatt stilling til om de skal fremstilles for varetektsfengsling eller om de skal slippes fri. Vi må vurdere hvor alvorlig det hver enkelt har gjort, sier Hjulstad.

Demonstrantene kastet brennende gjenstander og steiner mot politiet. De satte også fyr på søppelkasser og en politibil, samt skjøt nyttårsraketter mot demonstrantene.

— Periodevis var det veldig dramatisk for våre folk som fikk rullet brennende søppeldunker mot seg. Men ingen av våre tjenestemenn ble skadet i aksjonen, forteller han.

Søppelkasser Da Aftenposten.no var i området utenfor den israelske ambassaden lå det strødd med knuste murbiter og tåregassflasker.

Mellom 10 og 15 personer skal være arrestert. Men ved 20-tiden undersøkte politiet fortsatt steder i Oslo for om mulig å hindre demonstrantene å komme tilbake.

Brannvesenet måtte dessuten beskyttes av politiet for å slukke branner i søppelkasser som var tent på av demonstrantene. - Noen av dem kommer fra blitzmiljøet. Det er alt vi vet så langt, forteller Langli.

- Israel har ansvaret Demonstrasjonen utenfor Stortinget gikk imidlertid fredelig for seg. Til den ganske ungdommelige forsamlingen på Eidsvolls plass foran Stortinget, anført av blitzere og Rød Ungdom, sa SVs stortingsrepresentant Inga Marte Thorkildsen at Israel har ansvaret for utviklingen i Gaza og de øvrige palestinske områdene.

Det er ikke bare terrorister som får bomber i hodet fra israelske jagerfly, men også sivile når ett av de mest folketette områdene i verden utsettes for israelske krigshandlinger, påpekte SV-representanten.

— Dette handler ikke om Hamas, men om Israel som tar seg til rette med krig og trakassering av palestinere. Alle som ønsker Israel en fredelig framtid, må protestere mot Israels framferd, sa Thorkildsen.

En gruppe demonstranter gikk til angrep på politiet med stein og raketter utenfor Israels ambassade i Oslo da Palestinakomiteen og Fellesutvalget for Palestina arrangerte en demonstrasjon mot de israelske angrepene på Gaza, mandag kveld. Foto: Scanpix Foto: Scanpix