OSLO: Regjeringen vil bruke 130 milliarder oljekroner i år for å bekjempe virkningene av finanskrisen, og når med det det høyeste nivået i bruk av oljeinntektene noen gang. Det tilsvarer 5,7 prosent av forventet avkastning av oljefondet, og hver åttende utgiftskrone på offentlige budsjetter vil i år være en oljekrone.

— Vi har handlet raskt og kraftig for å dempe virkningene av finanskrisen og det internasjonale tilbakeslaget på produksjon og sysselsetting, sier finansminister Kristin Halvorsen (SV).

I sine nye prognoser tror regjeringen at arbeidsledigheten vil nå 3,75 prosent i år, og opp imot 4,75 prosent neste år, det vil si rundt 120.000 ledige. Kristin Halvorsen frykter at arbeidsledigheten kan tippe over 100.000 personer allerede til sommeren, fordi det er et tidspunkt da mange studenter melder seg på arbeidsmarkedet.

Kritisk

Finansministeren la ikke fram noen krisepakke da hun presenterte revidert nasjonalbudsjett fredag. Riktignok blir enkelte allerede iverksatte tiltak forsterket noe, men budsjettrevisjonen inneholder ingen store grep utover det som allerede er lansert.

Ikke uventet er opposisjonen kritisk, og mener regjeringen misbruker muligheten til å ta politiske grep som kan føre Norge ut av krisen.

Regjeringens konsekvente avvisning av kutt i arbeidsgiveravgiften som et midlertidig og hurtigvirkende tiltak, blir sterkt kritisert av Fremskrittspartiet og Høyre, samt næringsorganisasjonene.

Redusert arbeidsgiveravgift treffer alle, og er ikke noe målrettet virkemiddel mot utsatte bedrifter, mener regjeringen.

— Regjeringen har allergi mot skatte- og avgiftslettelser, og det eneste de oppnår, er at ledigheten øker og øker. Kristin Halvorsen er blitt det nye ansiktet på grådighet i Norge. Hun er bare opptatt av utbytte og suger kraften ut av bedriftene, sier Solberg til NTB.

Frps finanspolitiske talsmann Ulf Leirstein mener at budsjettet er fritt for initiativ som peker framover.

— Det er ingenting her som hjelper eksportnæringen og små og mellomstore bedrifter. Budsjettet er snarere en bekreftelse på at vi trenger en ny regjering til høsten, sier Leirstein.

Kronekursen viktig

Finansminister Kristin Halvorsen medgir at det er vanskelig å gjøre mye for den utsatte eksportrettede næringen.

— Vi kan ikke bevilge oss ut av lav etterspørsel i utlandet, sier hun.

Halvorsen vedgår langt på vei at lav kronekurs er det eneste virkemidlet som har reell effekt for eksportnæringen. En billigere krone betyr billigere eksportvarer. Og det er her rentepolitikken kommer inn. Norge bør ligge på samme nivå som våre handelspartnere for å sikre en stabil, lav kronekurs, mener finansministeren.

Halvorsen ber om at tiltakspakkene som allerede er satt inn, må få tid til å virke. I tillegg til milliardpakkene, kommer en kraftig reduksjon av styringsrenta til Norges Bank.

- Puslete

Knut Anton Mork, sjeføkonom i Handelsbanken, sier at det er mye skrik og lite ull i budsjettet.

— De skulle gjort mer i fjor høst. Dette er puslete tiltak kombinert med veldig mye skryt. Realiteten er at den norske regjeringen har gjort fint lite, sier Mork.

Økonomene NTB har vært i kontakt med, synes enige om at budsjettet er noe mer ekspansivt enn ventet, men at krisetiltakene i budsjettet er svært så puslete.