OSLO: 1.500 gjester fra hele landet var invitert, og det var tydelig at kongeparet ville at gjestelisten skulle speile en befolkning med mange forskjellige bakgrunner.

Kong Harald sa i sin tale at hans største håp for Norge er at vi skal klare å ta vare på hverandre. Foto: NTB scanpix

– Nordmenn er enslige, skilte, barnefamilier og gamle ektepar. Nordmenn er jenter som er glad i jenter, gutter som er glad i gutter, og jenter og gutter som er glad i hverandre. Nordmenn tror på Gud, Allah, Altet og Ingenting, sa kongen, som la til at hans største håp for Norge er at vi skal klare å ta vare på hverandre.

LES OGSÅ: Retoriker om Kongens tale: — Rett og slett fantastisk god

– At vi skal bygge dette landet videre på tillit, fellesskap og raushet. At vi skal kjenne at vi – på tross av all vår ulikhet – er ett folk, sa kongen i sin velkomsttale.

- Høydepunktene stod i kø

50 personer fra hvert av Agder-fylkene var invitert til hagefesten i Slottsparken.

- Det har vært veldig moro å være med på dette. Jeg visste ikke helt hva jeg kunne forvente, men det ble enda bedre enn jeg trodde, sier Wenche Fidje fra Birkenes.

— Man følte seg veldig velkommen, og vi fikk servert god mat og drikke. Det hele var veldig høytydelig og flott. Jeg veldig ydmyk for å ha mottatt invitasjonen.

Fidje forteller videre at hun var imponert over alt som foregikk på scenen.

— Høydepunktene stod i kø, men Kongens tale gjorde et godt inntrykk. Det var en inkluderende tale. Ellers var det flott å høre Kari Bremnes synge, forteller hun.

Åse Omestad fra Iveland forteller at det har vært en minnerik dag.

— Vi har kost oss veldig. Det har vært en opplevelse for livet. Heldig med været var vi også, sier Omestad.

I likhet med flere deltakere synes også hun at Kongens tale var et høydepunkt.

- En ære å bli invitert

— Dronningens tale var også veldig fin. Å bli invitert til festen var veldig uventet. Det er en stor ære, sier Omestad.

Brynjulv Rosenberg fra Lillesand forteller at det var hyggelig å bli invitert til hageselskapet.

Brynjulv Rosenberg var invitert til kongeparets hageselskap i Slottsparken. Her sammen med Alvhild Gulbrandson. Foto: Privat

— Jeg ser på det hele som en stor ære. Det var en fin høstfest i flott vær, med 1500 mennsker som representerte bredden for Norge.- Det var et svært variert program, men kunst- og musikkinnslag. Det var også en estetisk opplevelse å være i vakre omgivelser i Slottsparken. Kjendisene var i mindretall, men dette var dagen for å vise mangfoldet i Norge, sier Rosenberg

Rosenberg trekker fram talen til Ali al-Jabri fra Stovner i Groruddalen som et høydepunkt.

— Det var et sterkt innslag.

Kongen ble rørt

Ali al-Jabri rørte både kongen og kronprinsesse Mette-Marit med talen sin.

– Enklere enn noensinne har det blitt å peke fingeren mot hverandre og dele oss mellom vi og dem, sa han, men påpekte:

– Etter ti år i Norge står jeg overfor dere som et bevis på at det å være nordmann og muslim, kan samles i en og samme person. Tenåringen som startet prosjektet «Unge møter gamle» på Stovner, og ble hyllet for Erna Solberg for det, har sin bakgrunn fra Irak.

Kronprinsesse Mette-Marit tørket tårer under svigerfarens tale. Foto: NTB scanpix

Også underholdningsinnslagene var en blanding av nytt og gammelt i norsk kultur: Stev blandet med afrikanske og asiatiske toner og rytmer på scenen, etter at gjestene først var ønsket velkommen med både Gardens musikkorps, jazzband, trekkspill og folkedans.

– Viktig budskap

Statsminister Erna Solberg (H), som var gjest på festen, syns ikke kongeparet med sitt mangfolds-budskap går for langt i å ta del i en offentlig debatt.

Statsministeren takket kongeparet for innsatsen gjennom 25 år på tronen.

– Hver eneste dag har dere med omsorg og samvittighet tjent og forent vårt land, sa Solberg i sin tale.

Blant gjestene var også Fakhra Salimi, leder for Mira senter for flyktninger og innvandrere. Hun sier kongehuset alltid har vært inkluderende og har satt pris på mangfoldet i Norge.– Hele kongens tale dreide seg om at mangfold er styrke, jo større mangfold, jo rikere er vi. Det er på den rikdommen vi skal bygge landet. Slik blir kongen en veldig samlende stemme, sier hun begeistret til NTB.

– Alt som har vært her – sammensetning av folk, taler, musikk – alt har vært samlende. Det handler om det store vi, ikke oss og dem.

Statsminister Erna Solberg takket kongeparet for innsatsen gjennom 25 år på tronen. Foto: NTB scanpix

Mange hagefester

Kongeparet har holdt hagefester i en rekke byer under jubileumsreisen tidligere i år. Nå var altså turen kommet til Oslo og Dronningparken. 50 gjester fra hvert fylke samt Svalbard, i tillegg til representanter for regjeringen og andre offentlige personer var invitert. Kronprinsfamilien var til stede, så vel som kongens søster, prinsesse Astrid. Men nyseparerte prinsesse Märtha og hennes barn hadde meldt avbud.

Da torsdagens fest gikk mot slutten, takket dronning Sonja både gjestene og hele det norske folk for innsatsvilje og dugnadsånd.

– Jeg opplever at vi bærer hverandre i et gjensidig sterkt og godt forhold, sa hun.

– Takk for at dere er med og skape et land, der en dronning kan bli invitert inn til en kaffekopp på kjøkkenet når hun kommer svett, glad og sliten ned fra en fjelltopp, sa hun.