— Han er i fin form. Nå skal han hvile litt, så er han klar for konserten i kveld, sier festivalsjef Svein Inge Olsen i Protestfestivalen. Han mottok mandag sin kanskje største helt, Kris Kristofferson. Den amerikanske countrystjernen og skuespilleren skal samme kveld opptre for tredje gang på festivalen, noe som skjer på festivalens festaften på Kick.

Etter at Erik Bye døde i 2004 har Kris Kristofferson vært Protestfestivalens mest profilerte støttespiller, og i forbindelse med konserten tildeles han også Erik Bye-prisen. Denne prisen deles ut årlig av Protestfestivalen i samarbeid med Erik Byes barn.

— Vi gir barna til Bye sju navn å velge mellom, og så er det de som gjør valget. Erik Bye snakket selv om Kris Kristofferson som en som «aldri klarer å holde kjeft», og sa at dette satte han stor pris på, sier Olsen.

Bjøro opptrer

Det er kjente navn som skal opptre sammen med Kristofferson, med vår egen countrylegende Bjøro Håland som den fremste. Med er også Rune Rudberg, Arly Karlsen, Arne Benoni, Vidar Frøysnes, Kim Eikenes, Inger Lise Stulien og Kirsten Daugaard.

I fjor var det Bob Geldof som mottok den samme prisen. Han er til stede også i år, men nå på storskjerm.

— Bob Geldof er fan av Kris og kommer til å lese opp en hilsen til ham, sier Olsen.

Bye-landslaget

Før alt dette skjer skal et lag som kaller seg «Bye-landslaget» opptre med sanger av Erik Bye.

— Dette er alle dem som pleide å opptre sammen med ham, og de kaller konserten «Tilbake til sangen», sier Olsen.

Med på laget er både Henning Sommerro, Sigmund Groven, Annbjørg Lien, Lars Klevstrand, Hans Fredrik Jacobsen, Carl Morten Iversen og Ragnhild Bye Lütken.

— Billettsalget til denne kvelden går som normalt. Det var utsolgt da Kristofferson spilte i Molde på søndag, sier Olsen. Kristofferson er innom Protestfestivalen på sin skandinavia-turné som også går innom Oslo og Trondheim.

Invitert alle politikerne

Som så ofte før strever Protestfestivalen med de økonomiske rammene, men forhåndssalget av ukespass var i helga dobbelt så godt som det pleier å være. Olsen har imidlertid ikke noe konkret tall å feste til dette. Selv om Sylvi Listhaug og Hege Storhaug har meldt forfall, mener festivalsjefen å ha et spennende program å by på utover i uka:

— Ulikhet og borgerlønn tar vi opp allerede på tirsdag, og dette er et meget aktuelt tema. Jeg har sendt brev til alle byens politikere og bedt dem komme og høre vår debatt på tirsdag før de tar stilling i bompengespørsmålet, sier Olsen. Debatten ledes av Christian Borch, og Gunnar Stavrum, Kari Henriksen (Ap) og Aksel Braanen Sterri er blant dem som sitter i panelet.

Den britiske professoren Guy Standing kommer også. Han er ekspert på temaet borgerlønn.