Justisminister Knut Storberget (Ap) varsler nå at Norge og Sverige skal samarbeide om nye transporter og at han vil bli «hardere i klypa».Under en pressekonferanse søndag kveld anslo Storberget at det befinner seg rundt 3.000 personer rundt om i Norge som ikke har lovlig opphold i landet. Dermed var det bare 1 prosent som ble sendt ut i den største uttransporteringen politiet så langt har gjennomført.

Han mener likevel at det er mest effektivt å samarbeide med Sverige fordi hver transport krever et samarbeid også med irakiske immigrasjonsmyndigheter, som skal ta seg av de hjemsendte når de kommer til Bagdad.

— Transporten denne helgen gikk problemfritt og rolig for seg både i Norge og i Bagdad, men politiets vurdering på forhånd tilsa at det likevel måtte være 66 politifolk med i flyet av sikkerhetsgrunner, sier Ingrid Wirum, sjef for Politiets utlendingsenhet.

Irakerne kom fra steder både i det nordlige og sørlige Irak i tillegg til Bagdad-området. Transporten ble gjennomført i tråd med avtalen som ble inngått med Irak i mai i år. (©NTB)