Det er en person i Årdal kommune som har fått påvist smitte med den fryktede virusvarianten, som antas å være mer smittsom og mer motstandsdyktig mot vaksine.

Kommunen skriver i en pressemelding at personen fikk påvist smitte ved innreise til Norge, og at vedkommende hele tida har vært i isolasjon.

Nærkontakter ble raskt identifisert og satt i karantene. Det er senere påvist smitte hos to av nærkontaktene, men kommunen mener å ha situasjonen under kontroll.

Det er ikke identifisert nærkontakter ut over dem som nå er i isolasjon eller karantene.

Analysert på Haukeland

Mutasjonen ble oppdaget da virusprøven fra Årdal ble sendt til laboratoriet på Haukeland universitetssjukehus for analyse. Smittesporerne i kommunen hadde på forhånd mistanke om mutert virus.

– Vi har snakket med kommunen det gjelder, og de mener å ha god kontroll på situasjonen og smittespredningen, sier kommunikasjonssjef Terje Ulvedal i Helse Førde til NTB.

– Vedkommende er ikke innlagt på sykehus, tilføyer han.

Kan unnslippe vaksine

Det er ikke meldt om funn av den brasilianske virusmutasjonen i Norge tidligere.

Mutanten ble først oppdaget nord i Brasil. Den er tilsynelatende mer smittsom og mer motstandsdyktig mot vaksinene.

– Det er virkningen av vaksiner som bekymrer oss mest når det gjelder slike mutasjoner. Effekten kan være redusert ved denne virustypen, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til NTB.

Avdelingsleder Elling Ulvestad ved Mikrobiologisk avdeling ved Haukeland universitetssjukehus sier til NRK at man vet relativt lite om den brasilianske varianten.

– Den brasilianske varianten regnes ikke for å være mer sykeliggjørende, sier Ulvestad.

Tidligere er den brasilianske virusvarianten blant annet oppdaget i Danmark og Storbritannia.