Italias statsminister Matteo Renzi har valgt øya Ventotene utenfor Napoli som sted for mandagens minitoppmøte mellom lederne i de tre største økonomiene i eurosonen. Der skal de besøke graven til Altiero Spinelli, som regnes som én av stamfedrene til ideen om et forent Europa.

Etter det symboltunge besøket fortsetter samtalene om bord i hangarskipet Garibaldi, som det siste året har spilt en viktig rolle i innsatsen for å stanse innvandringen til Europa over Middelhavet.

Det er andre gang Hollande, Merkel og Renzi møtes for å diskutere veien videre når Storbritannia går ut av EU. Det første møtet holdt de like før EUs toppmøte i Brussel i juni. De tre lederne har satt seg som mål å blåse nytt liv i EU-prosjektet. Men på hjemmebane utfordres de alle av partier som heller ønsker å bygge ned samarbeidet.

I Italia har Renzi varslet folkeavstemning om grunnlovsendringer som han mener vil gjøre landet lettere å styre. Opposisjonen mener på sin side at reformene vil uthule maktfordelingen i landet og mobiliserer nå kraftig mot Renzi, som har varslet at han vil gå av hvis han taper avstemningen. Samtidig vokser Femstjernersbevegelsen på gallupen. Det populistiske partiet har som mål å melde Italia ut av eurosonen. Men uansett hva som skjer i folkeavstemningen senere i høst, blir det ikke valg før i 2018, varslet Renzi søndag kveld.

I Frankrike og Tyskland er det derimot valg allerede i 2017, med høyrepopulistiske partier på frammarsj i begge de to landene. (©NTB)