Regjeringen foreslår å øke bunnbeløpet i reisefradraget til 22.000 kroner. Fradraget vil med forslaget normalt bli gitt for arbeidsreiser på minst 32 kilometer hver vei, mot 23 kilometer med dagens regler.

Det anslås i statsbudsjettet at om lag 125.000 færre skattytere vil kunne kreve fradraget sammenlignet med dagens regler, de fleste skattemessig hjemmehørende på Østlandet.

Lillesand for nærme Kristiansand

Men også på Sørlandet vil mange miste reisefradraget. Reiseveien fra Lillesand til Sørlandets hovedstad er på 27,5 kilometer, fortsatt ifølge Google Maps. Med nye regler vil man også her miste reisefradraget.

I gjennomsnitt vil skatten øke med 1350 kroner i året for de som i dag får fradraget. I det overnevnte forslaget vil skatteøkningen utgjøre i underkant av 1000 kroner i året.

Bussbilletter kan også bli dyrere

Men regningen kan også bli større. Bruker du kollektivtransport til jobben, må du påregne økt kostnader grunnet regjeringens forslag om å øke merverdiavgiften på persontransport fra 8 til 10 prosent.

Bruker du bussen til jobben i Kristiansand fra Lillesand, må du, i tillegg til å miste reisefradraget, også beregne å betale mer for bussbilletten eller månedskortet.

Dette er reisefradraget

Reisefradraget gis i inneværende år for reiseutgifter (arbeidsreiser og besøksreiser til hjemmet) over et bunnbeløp på 16.000 kroner, men maksimalt for samlet årlig reiseavstand på 75.000 kilometer.

Du har krav på fradraget uavhengig av dine virkelige utgifter. Fradraget beregnes etter reiseavstand.

Uavhengig av hvordan du reiser til jobb, kan du få fradraget for reisen. Dette gjelder uansett om du kjører selv, sitter på med andre, har firmabil eller kjører kollektivt. Reiseavstanden beregnes ut fra korteste strekning langs bilvei eller med rutegående transport, bortsett fra fly.

Slik beregnes det

Fra og med inntektsåret 2014 ble det innført et øvre tak på reisefradraget. Det kan dermed bare føres fradrag for beregnede kostnader for inntil 75.000 kilometer, fratrukket bunnbeløpet. Bunnbeløpet i reisefradraget ble økt fra 13.950 til 15.000 kroner i 2014 og til 16.000 kroner i 2015. Satsen for fradraget er 1,50 kroner per kilometer for reiseavstand inntil 50.000 kilometer, mens den er 0,70 kroner per kilometer for reiseavstand mellom 50.000 og 75.000 kilometer.

Fra og med inntektsåret 2015 gis det dermed ikke fradrag for de første 16.000 kroner og heller ikke for samlet reise avstand som overstiger 75.000 kilometer.

Saken er endret

I første versjon av denne saken kom vi i skade for å trekke fram venndøler som jobber i Kristiansand som eksempel på jobbpendlere som mister reisefradraget ettersom regjeringen foreslo å øke bunnbeløpet i reisefradraget til 22.000 kroner. Økningen i bunnbeløpet får den konsekvens at reiseveien du må ha til jobb for å dra nytte av reisefradaget øker fra dagens 23 kilometer til 32 kilometer. Et søk på Google Maps for reiseveien mellom Vennesla og Kristiansand viste at avstanden var 30,7 kilometer. Problemet var bare at stedsnavnet Vennesla i Google Maps, refererte til et punkt på riksvei 9 ved Langevatn, ikke Vennesla sentrum, som ligger 18 kilometer fra Kristiansand. Det er dermed bare å legge seg flat å beklage til venndølene. Trøsten får være at dere heller ikke har reisefradrag pr idag, og ergo heller ingenting å miste.