Altfor lenge har Sepp Blatter fått beholde sitt verv som verdens mektigste fotballeder. Til tross for stadig flere alvorlige korrupsjonsskandaler tett innpå toppen i organisasjonen har han klart å klamre seg fast. Så sent som i mai i år ble han utrolig nok gjenvalgt som president.

Men nå er det forhåpentligvis slutt. Torsdag ble det kjent at FIFAs etiske komité suspenderer både Blatter og UEFAs Michel Platini. Bakgrunnen er at sveitsisk politi etterforsker Blatter for en tv-avtale med den skandaleombruste Jack Warner. Han skal også ha stått bak en millionutbetaling til Platini i 2011. Også FIFAs generalsekretær Jerome Valcker suspenderes.

Dette er den største skandalen i FIFAS historie. Og den har langt dypere røtter enn til de som nå er fjernet. FIFAS visepresident, Issa Hayatou, står for tur til å ta over ledelsen når Blatter er borte. Men også Hayatou har fått en rekke korrupsjonsanklager mot seg. Han har blant annet fått reprimande av Den internasjonale olympiske komité for å ha tatt imot bestikkelser, og han har tidligere presset fram en endring i statuttene til det afrikanske fotballforbundet for å kunne sitte lenger.

Men det stopper ikke der. I tillegg til Platini har Chong Jong Moon fra det asiatiske fotballforbundet vært regnet som en presidentkandidat i FIFA. Men også han stenges nå ute, fordi han mistenkes for uærlige metoder da han jobbet for å skaffe Sør-Korea fotball-vm i 2022. For å gjøre bildet komplett, står også UEFA nå uten toppledelse. Ángel María Villar-Llona skal egentlig ta over for Platini. Men han er under etterforskning fordi han nektet å samarbeide med etterforskerne av VM-tildelingen til Russland og Qatar i 2018 og 2022. Fotball er verdens mest populære idrett. Den forener milliarder av mennesker på tvers av kontinenter. Men alle som driver med fotball fortjener en toppledelse som på en helt annen måte enn dagens representerer de verdiene fotballen er basert på. Det må nå foretas en grundig opprydding i fotballens internasjonale topporganer. Den oppryddingen bør begynne med at hele toppledelsen i både FIFA og UEFA skiftes ut.