I desember 2012 fikk Håkon Kirkeby Buch fra Nittedal konstatert diagnosen tykktarmskreft.

12. mars i fjor dør han. De siste månedene av hans liv fikk Aftenpostens fotograf Paal Audestad og journalist Ola Henmo følge 30-åringen og hans kone Ragnhild. Ett av de siste bildene Audestad tar viser Håkon på dødsleiet.

Dette bildet ble fredag kveld kåret til «Årets Bilde» 2013 under pressefotografenes årlige prisutdeling., ifølge Aftenposten.

Vinnerbildet er en del av et bokprosjektet Krefter— Åtte fortellinger, som Audestad og Henmo gjorde i anledning Kreftforeningens 75 års jubileum. Her portretterte de åtte mennesker som på forskjellig vis levde med kreft tett innpå seg. Fortellingen om Håkon Kirkeby Buch sto på trykk i Aftenpostens helgeseksjon i november i fjor.

Et liv

Juryen har i sin begrunnelse kalt årets bilde for et visuelt requiem, som omhandler fremtid og fortid, minner og planer.

— Gjennom et enkelt bilde fortelles historien om et felles liv som snart er over. Vi får et innblikk i kjæresteparets siste tid sammen. Kosedyret, innrammede fotografier, lysestakene. Hverdagens scenografi. Et bilde vi ikke blir ferdige med. Det får oss til å reflektere over det alminnelige. Det kunne like vært oss selv i speilet, skriver juryen.

Spesiell

Aftenpostens sjefredaktør Espen Egil Hansen mener vinnerfotografen har helt spesielle kvaliteter.

-Det er et veldig bra bilde, og typisk Paal Audestad. Hans bilder er både god journalistikk, det er kondensert historiefortelling, og det har kunstneriske kvaliteter. Det er få fotografer som klarer å kombinere de tingene.

Dette bildet viser et liv som går mot slutten, og det sier noe om dette parets forhold og deres liv, sier Hansen.

Paul Audestad fikk også førsteprisen i klassen Mennesker for samme bilde. I tillegg kunne han notere to tredjeplasser i klassene nyhet og nyhetsreportasje for henholdsvis «Han begraver sin far» og billedserien «Tyfonen Haiyan». Begge er tatt etter tyfonen på Filippinene.

Åtte priser

For Aftenposten ble det en innbringende kveld, med totalt åtte priser. I klassen Natur og miljø fikk fotograf Ørn Borgen førstepris for bildet «Siste landing». Bildet skildret avtrykket av en due som endte sine siste dager i et vindu på Postgirohuset.

Juryen omtaler bildet som en glassklar vinner.

— Et mørkt , og tragikomisk avtrykk av en fugls siste flyvetur, skriver juryen.

Aftenpostens frilanser Robert McPherson fikk bronse for sitt bilde «Morgenbad» i klassen Mennesker, mens Stein J. Bjørge ble hedret med bronse i klassen dokumentar utland for bildet «delt oppvekst». Bronse ble det også på Aftenposten-frilanser, Paul Sigve Amundsen, for bildet «Klappe katten« i klassen dagligliv i Norge.

I tillegg vanket det hederlig omtalte tilAftenpostens Stig B. Hansen og Per Byhring for webproduksjonen «En blind verden»."

Fagfolk

-Når Aftenpostens fotografer tar så mange priser, så sier det noe om at det er gode fagfolk. Det er en stor inspirasjon for oss alle. Først og fremst er dette en anerkjennelse av de fotografene og den journalistikken de bedriver. I tillegg beviser dette hvor viktig det er å være til stede. Du får ikke gode bilder av å sitte på kontoret, sier Hansen.

Dette var Aftenpostens tolvte Årets Bilde-tittel siden utdelingen startet i 1965 og tangerte dermed rekorden til VG.

Aftenpostens billedsjef, Tor Greiner Stenersen, sier at prisdrysset vitner om god journalistikk.

-Det har vært jobbet målrettet for å heve den visuelle journalistikken i Aftenposten de siste årene. Ikke for å vinne priser, men for at det er viktig, sier han.

2600 stillbilder, 90 multimediebidrag

I år hadde juryen for Årets Bilde-konkurranse fått inn I overkant av 2600 stillbilder og omlag 90 multimediebidrag, fordelt på 130 fototgrafer. Dette var en liten nedgang i antall stillbilder, men til gjengjeld en stor økning i antall videobidrag, særlig i reportasje/dokumentarklassene.

Aftenposten-fotograf Karina Jensen, som døde 35 år gammel I 1998, var en svært nyskapende pressefotograf. Minnefondet som ble etablert etter hennes død ble I kveld delt ut for femtende gang. Dette gikk I år til fotografene Jo Staube og Line Ørnes Søndergård. Begge fikk et stipend på 25 000 kroner.