— Hvis dere vil ha meg som ordfører så må dere stemme Senterpartiet, sa Drivenes fra talerstolen, før han så bort på Bransdal som han har samarbeidet tett med i 16 år.

Eivind Drivenes brukte den store debatten i Vennesla samfunnshus til å utfordre Torhild Bransdals posisjon som ordfører. – Sp har aldri vært nærmere å få ordføreren i Vennesla, sier han. Foto: Odd Inge Uleberg

Under debatten sa Drivenes at han ofte har følt seg som et femte hjul på vogna i samarbeidet med Ap og KrF, og han distanserte seg fra Ap og KrF og sa at hans parti oftest bryter ut av koalisjonen.

— Aldri vært nærmere

Etterpå sa han dette til Fædrelandsvennen.

— Min jobb nå er å markedsføre mitt kandidatur best mulig. Det er ingen tvil om at KrF og Ap ofte har tatt Sp som en selvfølge. Så vår vi se. Sp har aldri vært nærmere å få ordføreren i Vennesla enn nå.

KrFs Torhild Bransdal vil ikke kommentere hva som skjer etter valget. Sp og KrF har alltid stått sammen i Vennesla. Da KrF samarbeidet mot høyre, var det sammen med Sp. De siste årene har de samarbeidet med Ap, sammen med Sp.

— Kan du samarbeide med Ap uten Sp?

— Det får forhandlingene vise, sier Bransdal.

- Hva er alternativet?

Under debatten fnøs hun av det politiske grunnlaget til de som har varslet at de ønsket et skifte i Vennesla.

— De sier det er på tide med et skifte fordi jeg har sittet i 16 år. Men hva er alternativet? De har jo ennå ikke kommet opp med en alternativ politikk eller en felles kandidat, sa hun.

Kommentaren kom etter at Frps Magne Hunsbedt hadde sagt at han ønsker et skifte, nesten uansett, og at det var derfor Frp-folk har lansert Sps Eivind Drivenes som en mulig samlende kandidat på borgerlig side.

Ap og KrF har åtte seter hver i dagens kommunestyre. 14 gir flertall.

Ellers gikk debatten etter vante linjer. Ap og KrF skrøt av å ha innført eiendomsskatt, snudd kommuneøkonomien og fått igangsatt store byggeprosjekter. Høyre og Frp var i mot, men innrømmet at skatten ikke er lett å greie seg uten - og at de derfor er nødt til å beholde den.

Trampeklapp for flyktninger

Pensjonistpartiet frykter at kulturen vår utvannes med flere innvandrere. Samtlige av de andre partiene er villige til å ta flere flyktninger og snakket om at verden er i en helt spesiell situasjon. Da Bransdal lovet å hjelpe mennesker i nød og ikke være smålig, kom kveldens eneste trampeklapp.

Bransdal sa at hun ikke ønsker kjøpesenter på Hunsøya, Ap har ikke bestemt seg, mens Frp mener kjøpesenter på Hunsøya er best.

Miljøpartiet De Grønnes kandidat, Stina Lorås Hessaa mener venndølene tenker for smått.

— Hunsøya er unik nasjonalt. Der må vi tenke mye større. Det er til Vennesla de ledige oljeingeniørene skal komme. Det er her vi må begynne det grønne skiftet. Hunsøya kan trekke folk fra hele Agder, hele landet. Vi må satse på kultur, opplevelser og tekno-arbeidsplasser, sa hun.

18-åring imponerte

Venstres 18 år gamle Melissa Tveit kom med kveldens heftigste sluttappell:

- Vil dere ha yngre politikere, stem på meg, sa Venstres Melissa Tveit, som fikk ros av de andre for sitt politiske talent. Foto: Odd Inge Uleberg

— Se de andre her i dag. De er ikke akkurat unge. Ønsker du yngre og friskere politikere, stem på meg!Da Berit Kittelsen mente noe om Venstres politikk, var nykommeren Tveit raskt på pletten:

— Du sier helt feil. Du må lese programmet vårt.

Etter debatten kom de erfarne bort og roste henne og kalte henne et stort politisk talent.

- Mi mor herper ikke omsorgsboligen

Ole Heiseldal spurte under debatten hvorfor hans mor ble avkrevd 35.000 kroner i depositum før hun fikk omsorgsleilighet.

Ole Heiseldal tok ordet. Dermed kan det bli slutt på ordningen med at eldre må betale depositum for omsorgsbolig. Foto: Odd Inge Uleberg

Den gamle Frp-politikeren fikk virkelig fart på salen da han tok ordet under valgdebatten.— Det er helt sant. Jeg har betalt nylig. Hvorfor skal mennesker mellom 80 og 100 år betale depositum. De får neppe pengene tilbake.

— Og tror dere virkelig at mennesker i den alderen herper leiligheten før de flytter slik at dere må pusse opp, sa Heiseldal og fikk latteren til å runge.

Aps Berit Kittelsen kjente ikke saken, men sa at hun lover å se på den og gjøre noe så fort hun kan etter valget.

Etter det vi forstår er det Vennesla boligstiftelse som eier omsorgsboligene. De tildeler bolig til alle med særskilte behov i Vennesla Det gjelder alt fra eldre med pleiebehov til unge rusmisbrukere. Derfor depositumordningen.

Partiet De Kristne stilte med Grethe Gundersen. Hun tar sterkt avstand fra førstekandidat Yngvar Tveits uttalelser om 22. juli-terroren. Foto: Odd Inge Uleberg

— Tenk rentene til alle de eldre. De bare tar det offentlige. Nei, her må ryddes opp, mener Heiseldal.

Beklaget uttalelser

Flere kom med kraftig kritikk av Partiet De Kristne under debatten i Vennesla. «Stand-in» Grethe Gundersen måtte svare, ettersom partiets ordførerkandidat Yngvar Tveit ligger på sykehus.

Men fra sykesengen har han støttet avgått fylkesleders påstander om at Utøya-massakren er en straffedom fra Gud.

Flere i salen tok ordet og sa at de fårvondt i magen av slike avskyelige uttalelser. Gundersen ble avkrevd svar.

Hun sa at hun selv egentlig ikke er noen politiker, men at Tveits uttalelser ikke er i tråd med partiets politikk og at hun tar avstand fra dem.

Møteleder Bjarne Nordhagen tillot ikke debatt om temaet.