— Vi ser ut til å miste én representant i kommunestyret, men vil fremdeles være det desidert største partiet i Lyngdal. Slik det ser ut nå (klokka 23.00 mandag, red anm.), vil vi fremdeles ha dobbelt så mange kommunestyrerepresentanter som det nest største partiet, sier ordfører Jan Kristensen.

Kristelig Folkeparti er en av vinnerne ved kommunestyrevalget i Lyngdal. Partiet gikk fram med 4,6 prosentpoeng, og får én ekstra representant i kommunestyret.— Jeg er fornøyd med at vi har hatt fremgang. At Høyre og Frp ikke lengre har rent flertall i kommunestyret, åpner også opp for nye samarbeidskonstellasjoner, sier partiets ordførerkandidat Sten Sørensen.

Frp i fritt fall

Farsund har lenge vært en mørkeblå by, men i år vendte mange av de tidligere velgerne Frp ryggen. Partiet som ved kommunestyrevalget for fire år siden fikk hele 35,5 prosent av stemmene, gikk tilbake med 13 prosentpoeng og mister fire av sine 10 representanter i bystyret. Partiets ordførerkandidat, Lars Tjelland, klarer ikke å glede seg over partiet at så vidt ligger an til å bli kommunens nest største parti.

- Som et jordskjelv

Glede seg over å ha blitt største parti, det gjør imidlertid Arbeiderpartiet. Partiets ordførerkandidat, Arnt Abrahamsen, karakteriserer det som et jordskjelv at Arbeiderpartiet ble størst i mørkeblåe Farsund. Han tror likevel forhandlingene blir tøffe, og viser til at Ap, Høyre, Frp og KrF alle er omtrent jevnstore. Høyre som i dag har ordføreren, gikk tilbake med 3,5 prosentpoeng.

Ap-ordfører Svein Arne Jerstad i Kvinesdal er godt fornøyd tross tilbakegang. Foto: Torbjørn Witzøe

Ap tilbake i KvinesdalI Kvinesdal må sittende ordfører Svein Arne Jerstad (Ap) konstatere at partiet hans taper terreng. Arbeiderpartiet fikk ved valget for fire år siden formidable 40 prosent av stemmene, mens partiet denne gangen fikk 33,8 prosents oppslutning.

— Til tross for tilbakegangen er vi veldig godt fornøyd. Vi er fremdeles det desidert største partiet. Jeg håper å kunne fortsette som ordfører, men først skal det forhandles, sier Jerstad.

KrF nest størst

Varaordfører de siste åtte årene, Per Sverre Kvinlaug (KrF) gleder seg over at partiet hans gikk forbi Høyre, og med 19,5 prosent av stemmene er nest størst i Kvinesdal.

Han utelukker ikke at valgresultatet kan bety endringer når ordførerkabalen skal legges.

MDG inne i Flekkefjord

Da 95 prosent av stemmene var talt opp i Flekkefjord lå Høyre an til å beholde posisjonen som det største partiet, men gikk likevel tilbake fra valget i 2011. Miljøpartiet De Grønne lå på samme tidspunkt an til å komme inn, noe listetopp Roy Håvard Løseth jublet for.

— Jeg har i all hovedsak drevet valgkamp gjennom sosiale medier. Dersom jeg kommer inn i bystyret ønsker jeg å bidra til å rydde opp i kommuneøkonomien, slik at vi kan få penger til å gjennomføre de positive sakene for miljø og skole, sier Løseth.