Ingvar Ambjørnsen. Foto: Bendiksby, Terje

— Disse tekstene er ikke å få tak i noe annet sted. Jeg synes dette er en fin måte å møte publikum på, sier Ingvar Ambjørnsen. Forfatteren svarer på telefonen fra sin leilighet i Hamburg for å snakke om seansen han skal holde på Frk. Larsen/Hjem i Kristiansand 31. mai. Utestedet samarbeider med Ibsen- og Hamsun-dagene/Sørlandets Litteraturfestival om tilstelningen.

For et par uker siden ble det kjent at Ambjørnsen går svanger med fire nye bøker om Elling, etter at han ikke har skrevet noe om romanfiguren siden 1999. Bokserien på tre bøker endte med «Elsk meg i morgen» fra 1999. Det har også blitt tre filmer og 300 teateroppsetninger, de fleste av dem i Tyskland.

Ensom

Ingvar Ambjørnsen. Foto: Bendiksby, Terje

— Det ble så svært. Elling ble en middels stor bedrift, sier Ambjørnsen. Nå har han igjen fått kontakt med Elling etter at en venninne i 2013 bad ham bidra til en bloggportal.- Jeg har ikke hørt den sutrete stemmen hans på femten år, men nå så jeg ham. Han sitter ensom i en kjellerleilighet på Grefsen og skriver. Det jeg skal lese på arrangementet er et knippe blogger han har skrevet, sier Ambjørnsen.

Ved å lese tekstene for et publikum før de er gitt ut mener han å gi et spark til bokbransjen.

Protest

— Bokas verdi forringes kjapt i dag. Den selges til full pris fra november til mai, deretter dumpes den til billigpriser. Derfor holder jeg tilbake stoffet og gir det til publikum først, sier Ambjørnsen. Han har holdt fire slike opplesninger tidligere, den første i Larvik i fjor.

— Hva er Elling opptatt av i dag?

— Det er Dalai Lama den ene dagen og liv og død den neste. Den første bloggen skrev jeg under valget i 2013, og han er veldig opptatt av politikk. Han syntes det var veldig moro da Frp-minister Kjetil Solvik Olsen måtte gå med på å opprette 164 nye bomstasjoner.