— Når du går like skarpt bevæpnet på et skolebesøk som du gjør i kamphandlinger i Afghanistan, er det noe som ikke stemmer.

Dette sier Kjell Ingolf Ropstad (KrF) til Nettavisentirsdag. Ropstad fra Evje er leder av Stortingets justiskomite, og han reagerer på opplysningene som har kommet fram denne uka om politiets våpenpraksis.

Kjell Ingolf Ropstad ser helst at politiet slutter å gå med skudd i kammeret på sine tjenestevåpen. Foto: Tone Sandberg

Forrige tirsdag klarte en mann i Stavanger å avfyre en politimanns pistol selv om den lå i hylsteret. Denne tirsdagen bekreftet Politidirektoratet at det er praksis for politiet å gå med skudd i kammeret på sine tjenestepistoler i enhver situasjon. Samtidig skriver VG om en hittil ukjent episode hvor en politimann avfyrte et vådeskudd ved politistasjonen i Kristiansund 27. april. Denne hendelsen etterforskes av Spesialenheten for politisaker.

Mot bevæpning

— I utgangspunktet er vi i KrF for et ubevæpnet politi, selv om vi ønsker at de skal ha lett tilgang til våpen hvis det trengs. Nå har vi en situasjon med midlertidig bevæpning hvor praksisen politiet følger er tilpasset en situasjon med ekstra høyt trusselnivå. Er det virkelig nødvendig å gå med skudd i kammeret? Holder det ikke å ha skudd i magasinet, sier Ropstad til Fædrelandsvennen.

Mandag sammenlignet generalløytnant i Forsvaret Robert Mood politiets praksis med den væpnede styrker har i kamphandlinger i Afghanistan.

— Det han sier tyder på at det ikke er samsvar mellom praksisen og dagens situasjon, sier Ropstad. Nå har han rettet følgende spørsmål til justisminister Anders Anundsen: «Vil statsråden endre våpeninstruksen slik at våpenet ikke må oppbevares med patron i kammeret?«

Glidende overgang

— Hvilke muligheter har du som politiker til å påvirke praksisen?

— Dagens midlertidige bevæpning er basert på vurderinger som Stortinget ikke får innsyn i, og det respekterer jeg. Da den ble innført første gang i fjor var det lett å være enig i at det var nødvendig med høy beredskap ut fra trusselbildet. Men nå har vi fått en glidende overgang med fortsatt høy beredskap. Hovedpoenget mitt er at hvis vi i dag skulle hatt en debatt om generell bevæpning av politiet ville vi brukt kanskje halvannet år på å utrede hvordan denne skulle være. Men nå ble det slik at dette skjedde over natta, og da rakk nok heller ikke politiet selv å ta stilling til hvordan dette best kunne gjøres, sier Ropstad.

— Hvem bestemmer om praksisen skal endres?

— Det vil sannsynligvis bli gjort i Politidirektoratet. Men vi har mulighet til å påvirke dette ved å reise debatten og stille spørsmål ved praksisen, sier Ropstad.